BitLocker, софтуерното криптиране на Microsoft за SSD дискове се сблъска

...
BitLocker, софтуерното криптиране на Microsoft за SSD дискове се сблъска
Коментари Харесай

Тази настройка в Windows 11 може да намали наполовина производителността на вашето SSD – как да я деактивирате

BitLocker, софтуерното криптиране на Microsoft за SSD дискове се сблъска с много проблеми през годините след стартирането му. Сега над потребителите на Windows 11 е щръкнал още един евентуален проблем, обвързван с идната актуализация 24H2.

Според нов отчет, актуализирането до версия 24H2 на Windows 11 може да задейства BitLocker по дифолт по време на инсталацията в разнообразни версии на Windows. Това важи и за Home Edition на Windows, съгласно немския новинарски уебсайт Deskmodder.

Защо това се смята за неприятна вест? По няколко аргументи.

Първата е, че потреблението на BitLocker за криптиране може съществено да забави продуктивността (с до 45% в Windows 11 Pro) и най-вероятно ще се отрази по сходен метод и на други версии на операционната система. Това се случва заради обстоятелството, че Windows 11 непрекъснато подканва процесите на криптиране и декриптиране с данните на вашия SSD диск, до момента в който компютърът ви прави интервенции по четене и запис.

Вторият и по-опасен проблем е, че консуматор, който не е осведомен с криптирането като цяло или с този съответен проблем с BitLocker може да криптира данните си, без да знае и по-късно да не може да ги декриптира и възвърне заради погрешно слагане или незаписване на нужния ключ.

Съществува и трети проблем с BitLocker във връзка с сигурността. Според ютубъра Stacksmashing криптирането му може да бъде разрушено извънредно елементарно. Негов видеоклип показва, че в случай че употребявате устройство с Windows 10 или Windows 11 Pro с Trusted Platform Module (TPM), криптираните ви данни могат да бъдат декриптирани и прочетени. Необходими са ви единствено Raspberry Pi Pico за 10 $, физически достъп до целевата последна точка и познания по какъв начин да го извършите.

Така наподобява менюто, в което можете да откриете въпросната конфигурация.

Как да решите казуса?

Има елементарен метод да спрете това автоматизирано криптиране. Необходимо е единствено да деактивирате функционалността за криптиране на устройства в „ Поверителност и сигурност “ в „ Настройки “. Надяваме се, че в случай че този отчет е правилен, Microsoft ще деактивира автоматизираното криптиране преди стартирането на актуализацията. То не е належащо и предизвиква повече проблеми, в сравнение с взема решение.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР