Битката за живот загуби на 16 януари Директорът на Медицински

...
Битката за живот загуби на 16 януари Директорът на Медицински
Коментари Харесай

Почина проф. Захарина Савова

Битката за живот загуби на 16 януари Директорът на Медицински лицей „ Йорданка Филаретова “ проф. Захарина Савова, оповестиха от МУ-София. Ръководството на Медицински университет изрича откровени съболезнования на фамилията, околните и приятелите и отбелязва, че проф. Савова бе измежду ярките персони, които оставят диря.

Академичният път на проф. Захарина Савова, дм стартира през 1990 година като теоретичен помощник в секция „ Геронтология и гериатрия “ на СБАЛЕГ „ Акад. Иван Пенчев “ ЕАД. През 2002 година става помощник в катедра „ Медицинска педагогика “ във Факултета по публично здраве към Медицински университет – София. От януари 2018 година е заместник-директор, а от 2019 година заема длъжността Директор на Медицински лицей „ Йорданка Филаретова “ към Медицински университет – София.

Проф. З. Савова е магистър по „ Клинична логика на психиката “, ”Обществено здраве и здравен мениджмънт ”. Има добити специалности по „ Управление и организация “ (1990 г.), „ Медицинска педагогика “ (2007 г.) и „ Икономика на опазването на здравето “ (2013 г.) Специализирала е „ Аналитична психотерапия “ към Westdeutche Akademie и „ Основи на когнитивно-поведенческата психотерапия “ към БАКПП. „ Доктор ” е по научната компетентност “Социална медицина и организация на опазването на здравето и фармацията “ (2006 г.). През 2013 година заема академичната служба „ Професор “ по същата компетентност във Факултета по публично здраве към МУ– София.

През 2021 година е удостоена с Награден Знак „ PANACEA “ в медико-социална област за значими достижения в преподавателската, научна и експертна активност.

През 2021 година е наградена с оценката „ Любим учител “ на МУ – София в региона на медико-социалните науки.

Проф. Захарина Савова има богат управнически опит. В интервала 2010-2013 година е Председател на борда на шефовете на УМБАЛ „ Александровска “. Била е зам. ръководител и Председател на Общото заседание на ФОЗ, МУ – София (2012-2019г.); Председател на Контролния съвет на Медицински университет – София (2016 –2019 г.); Член на борда на шефовете на ИНАП от 2010 година, учител и супервайзор. Проф. З. Савова е теоретичен началник на 6 докторанта, 8 специализанта и на повече от 50 магистри-дипломанти във ФОЗ “Проф. доктор Цекомир Воденичаров, дмн “.

Член на научни журита за отсъждане на университетски длъжности и научна степен „ лекар “. Автор и съавтор на над 170 научни изявления у нас и в чужбина, на 4 монографии, на 8 учебника и образователни пособия по Социална медицина – предварителна защита на здравето, Геронтология и гериатрия, Педагогически и психически проблеми на здравните грижи. Научните писания на проф. Савова имат над 320 цитирания. Член е на Съвета по Медицинска просвета при МУ – София от 2008 година Главен редактор на сп. “Здраве и просвета “, член на публицистичен съвет на сп. „ Здравна политика и мениджмънт ”. Член е на влиятелни национални и интернационалните организации.

Нейните думи ще се помнят: „ Днес животът на множеството от нас е все по-натоварен, дилемите и условията се усилват, страдаме от хронична липса на време за себе си и хората, които обичаме. Наложените отговорности, в множеството случаи от нас самите, ни преследват, а какво желае душата и тялото ни… е различен въпрос. Те ще чакат. Убедена съм, че от нас зависи да живеем в естетика, да се усещаме прелестно, да бъдем щастливи и сполучливи. Но…трябва да приемем личната си природа, да бъдем подготвени до поставим старания и най-много предпочитание за смяна. Чудесата са вътре в нас и това го потвърждава житейският ми опит и дългогодишната ми психотерапевтична процедура “.

Поклон пред светлата й памет!

Опелото ще се отслужи на 04.02.2024 година от 11:30 часа в Централни софийски гробища.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР