Бирата е една от най-старите алкохолни напитки в света, а

...
Бирата е една от най-старите алкохолни напитки в света, а
Коментари Харесай

10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве

Бирата е една от най-старите алкохолни питиета в света, а през днешния ден е третата по известност след кафето и чая. Съществуват писмени свидетелства за производството и използването ѝ още по време на шумерите. Тяхната напитка се е наричала сикару, а индустриалния развой бил обвързван с ферментацията на ечемик.

Според Съюза на пивоварите в България, българинът изпива над 70 литра годишно. Доста над тези литри се изпиват в Ирландия, Германия и Чехия, чиито жители пият над 160 литра за година. Бирата не съдържа доста калории, само че човек мъчно се задоволява с една. А умереността е ключът, когато става за пиянство на корав алкохол.

Що се отнася до бирата, в границите на естественото е не повече от един кен или половин литър дневно при дамите и двойно повече при мъжете. Установено е, че бирата „ спомага “ за така наречен бирено коремче, което се получава от преяждане. Най-вредната композиция на газираната напитка е с фъстъци. Пивото се комбинира доста добре с картофи и топли предястия. Използва се и в кулинарията за изработката за разнообразни ястия.

Полезните дейности на бирата са открити още с откриването ѝ като напитка. Древните са я употребявали против зъбобол, а през Средновековие за лечение на камъни в бъбреците. Ето още 10 потребни въздействия на напитката върху човешкото здраве.

1. Бирата съдържа високо равнище на силиций, който въздейства позитивно на здравината на костите .

2. Една халба бира дневно понижава с 30% риска от сърдечно-съдови болести, защото покачва равнището на „ положителния “ холестерол HDL, който предотвратява задръстване на артериите .

3. Според проучване на учени от Финландия, пиенето на бира понижава риска от камъни в бъбреците с 40%.

4. Бирата усилва здравето на мозъка . При проби за ментални качества, извършени при 11 хиляди възрастни дами, през 2005 година, е открито, че тези от тях, които са употребявали бира умерено, демонстрират по-добри резултати.

5. Според изследване направено в Португалия, мариноването на пържолите в бира понижава със 70% карцеогенните вещества , които се появяват при пърженето на месото на тиган.

6. Любителите на бирата са с 30% по-високи равнища на витамин В6 , от колкото тези, които не пият. Пивото съдържа също и витамин В12.

7. Изследователи от Харвардския университет са открили, че умерените количества алкохол или бира, способстват за попречване на кръвни съсиреци , които предизвикват най-често срещания вид мозъчен инсулт.

8. Според изследване от 2011 година, извършено измежду 38 хиляди мъже на междинна възраст, при тези от тях, които пият умерено, рискът от Диабет вид 2 е с 25% по-нисък .

9. Според анкета проведа измежду над 70 хиляди дами на възраст сред 25 и 40 години, бирата спомага по-добре от виното за понижаване на кръвното налягане .

10. Още през 2005 година е открито, че хора, които пият умерено, живеят по-дълго, тъй като потреблението на алкохол и бира понижава заплахата от сърдечно-съдови болести, инсулт и диабет .

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР