Биожилища с изолация от овча вълна - това е поредното

...
Биожилища с изолация от овча вълна - това е поредното
Коментари Харесай

Биожилища с изолация от овча вълна - поредното предизвикателство пред АРТЕКС”

Биожилища с изолираност от овча вълна - това е следващото предизвикателство пред строителна компания " Артекс ". Проектът, наименуван " Озарения ", ще бъде локализиран в местността Камбаните, тъкмо против Бизнес парк София. Сградата ще е новаторска за страната и ще бъде осъществена за първи път в покрайнините на столицата.

Идеята е на младия проектант Пламен Мирянов, който е неприкрит патриот и ревнив християнин. Концепцията за изолираност от вълна му хрумва инцидентно по време на събор в манастир " Гигинци ", където се среща с локални животновъди.

„ Проектът е характерен, досега сходна изолираност не е правена у нас ", споделя арх. Мирянов и разяснява, че всеки сезон овчата вълна се изхвърля като отпадък на всевъзможни места - в дерета и реки, поради което фермерите отнасят солени наказания, а практиката крие и риск от екологични бедствия.

Изборът на този материал има екологично и градивно съображение, защото той е с доста положителни изолационни свойства, елементарен е за вграждане и е възобновим годишен артикул на пасищното земеделие.

Идеята на младия природолюбител е да се сътвори способ, посредством които тази огромна маса вълна да се изкупува и от нея да се основава еко изолираност за здания. " Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в устойчива суровина ", споделя още архитектът.

Според специалисти топлопроводимостта на вълната е сред 0,037 и 0,042 W/(mК) и с изключение на отбрана от студено има доста положителни индикатори за запазване на топлината, което я прави подобаваща за всички сезони.

Друга забавна характерност на овчата вълна е положителната звукоизолация и способността да гълтам една трета от тежестта си във влага, която по-късно освобождава. Това я прави доста подобаваща за закрити пространства с висока мокрота, като с изключение на влагата тя всмуква и миризми.

След обработка за отбрана от огън и вредители този материал се ползва сполучливо за уединяване на покриви, стени, тавани, подове, външни фасади и охладителни системи.

Младият арх. Мирянов е почитател на най-модерните трендове в строителните технологии, учредени на биологичните материали. Така да вземем за пример, в постройките на " Артекс " са вградени детайли от чиста еко дървесина и интериорни решения с живи зелени растения.

Компанията проектира и осъществя жилищни и административни комплекси, хотели и частни домове; строи храмове и реконструира монументи на културата посредством новаторски материали и съвременни архитектурни решения.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР