Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от

...
Биография на Зеленски. От слуга до президент на народа“ от
Коментари Харесай

Биографична книга за Зеленски - за първи път на български

„ Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народа “ от авторитетните френски публицисти и експерти по Украйна Режи Жанте и Стефан Сиоан е една от първите биографични книги в света, отдадени на украинския държавен глава, и първата, която излиза на български. Тя наблюдава пътя на Зеленски от комедийните изяви през триумфите в малкия екран и работата му с проруски олигарси до еманципирането му и превръщането му в лице на Украйна.

Изданието се появи този месец на родния пазар с логото на издателство „ Кръг “ – преводът е на Гергана Соколова, а корицата е на Наталия Чайкина. 

Биографията е написана след началото на съветската инвазия в Украйна и е оповестена на френски през май 2022 година, а правата за издаването й към този момент са продадени в над 20 страни. България е една от първите страни, в които книгата излиза. 

Изданието хвърля светлина върху сложните връзки сред Украйна и Русия, които не подлежат на еднопластов коментар или разбор. Вместо да възхваляват облика на украинския президент, пренебрегвайки съмнителни моменти от персоналната му история и кариерен път, Жанте и Сиоан избират да опишат за всички тях. Те наблюдават развиването на Володимир Зеленски от артист, прочут с ролята си на президент в сериала „ Слуга на народа “, и предприемач в положителни връзки с представителите на проруската вълна в страната, който избира да приказва на съветски, до държавен глава, последователно втърдяващ позицията си за смисъла на своята украинска еднаквост. От човек, който гледа на войната като на нещо непознато, което желае да избегне непременно, до военачалник, който избира да не се подчинява на страха, а да пази народа си. 

„ Биография на Зеленски. От прислужник до президент на народа “ подсказва за какво вместо да се окаже следващият популист на политическата сцена, Зеленски се трансформира в същински държавен водач. Изданието дава глас и на проблематични тематики като националистическата линия в украинската политика, която въпреки и употребена интензивно от пропагандната машина, остава с периферна роля. 

Текстът слага и войната в Украйна в подтекста на държанието на Русия в други въоръжени спорове в региона. Авторите на книгата дават отговор и на въпроса каква е била ролята на Майдана за събуждане на проевропейските и антируските настроения измежду украинското население. Те пробват да дадат отговор на още един значим въпрос: допустимо ли е било нашествието в Украйна да бъде предотвратена и каква е била цената? 

Представяме ви фрагмент:

Странно политическо животно
Агресията на Русия в Украйна съставлява освен доста огромен боен спор, само че и война на думи и на кому­никация, както и на радикална конфрон­тация на стиловете на двама изцяло противоположни мъже. Седемдесетго­дишният Владимир Путин, на власт от повече от две десетилетия, е архетип на съветски властник, властнически, недодялан, подготвен в административната просвета на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а след това и на Федералната работа по сигурност, затворен в своята кула от слонова кост, който не търпи никаква съпротива или спор. Володимир Зеленски, на 44 години, е президент на Украйна от 2019-а, без никакъв опит в носенето на отговорности, само че от групата на ново потомство демократични политици като Джъстин Трюдо и Еманюел Макрон, с ко­ито не крие близостта си, и владее из­куството на постановката и известна хармония във властта.

От началото на войната контрастът е фрапиращ. Светът тръпне, дока­то гледа мълчалив фотоси на Владимир Пу­тин, който приема непознатите държавни глави или личните си министри измежду помпозния предостатъчен фон на Кремъл. Гостите на владетеля се настаняват на разстояние, по дължината на безкрайни маси, както с цел да държат Путин дале­че от всеки бацил или вирус, изключително КОВИД-19, по този начин и с цел да акцентират са­мовластието и надмощието му над не­говите събеседници. На трагичен Съ­вет за национална сигурност и защита, чиято цел е да „ убеди “ Путин да признае самопровъзгласилите се републики на Донецк и Луханск, той атакува с думи ми­нистрите и най-близките си съветници, някои от които наподобяват като парали­зирани от военните последствия на този съвет. 

Володимир Зеленски е цялостен противовес на някогашния подполковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), що се отнася до политически изяви. В добре скроен костюм в мирните дни, по те­ниска или риза в цвят каки във военно време, той излъчва елементарност, привет­ливост и непосредственост. Със съгражданите си води транспарантна политика благодарение на всекидневни видеосъобщения, публикува­ни в профилите му в обществените мрежи. Понякога ги снима самият той, като по този метод основава възприятие на непосредственост и фамилиарност с хората. Володимир Зеленски в никакъв случай не отхвърля селфи със собствен съ­трудник, известна персона или хора от народа, които среща на улицата. На пър­вата си интернационална конференция за войната той самичък си носи стола, на който сяда при публицистите. Друг път приказва на микрофона за немски канал, седнал на стълбите в приземния етаж на президентската администрация, сред стени от чували с пясък, които предпаз­ват при възможна пукотевица. По прин­цип е по-скоро ухилен, с изключение на когато не му задават въпроси, които не му харес­ват, или пък когато някой публицист го подлага на критика, само че той умее да управлява пристъпите на експанзия. С лекост уста­новява взаимоотношения, помни лицата на хората, с които се е срещал, ръ­кува се, споделя нещо благо. Леко муден при започване на мандата си с управниците от другите страни, той към този момент умее да се напасва към личностите им.

Според няколко източника огромна част от времето на президента Зелен­ски по време на войната е отдадено на връзката. Възложил ръководството на рецесията на правилните си съветници, той беседва по телефона, в Zoom или Skype. Почти всеки ден се обръща към държав­ни глави, министър-председатели, пар­ламенти, интернационалните организации. За­познава ги с настоящата информация за спора, пази идеята на Украй­на и непрекъснато се връща към обичаната си тематика – доставки на оръжия и засиле­ни наказания против Русия. Всяко включва­не е чудесно квалифицирано с подобаващи препратки – когато се обръща към бри­танците, загатва Чърчил и Толкин, на французите акцентира борбата при Вер­дюн. Пред американския Конгрес визира Пърл Харбър и 11 септември 2001 година

Зеленски обожава да вкарва в разгово­рите си препратки към киното. „ Когато някои управници ме попитат какви оръ­жия са ми нужни, им давам отговор, че първо би трябвало да се успокоя, защото съм им споделил това и предходната седмица. Сякаш съм в „ Омагьосан ден “, имам чувство­то, че съм Бил Мъри “, майтапи се Зеленски, когато се среща в края на април с Ан Епъл­баум, журналистка и историчка с инте­рес към Източна Европа. В този случай загатва кино лентата, чийто воин претърпява още веднъж и още веднъж един и същи ден. Хумо­рът и естественото положително въодушевление разрешават на Зеленски да завърже персонални връзки, даже другарство с хора като Шарл Мишел, ръководителя на Европей­ския съвет. 

Когато английският министър-пред­седател Борис Джонсън идва ненадейно в Кийв на 10 април в символ на по­литическа поддръжка и с заричане за нови доставки на оръжие, Зеленски не се поко­лебава да го разноски по Майдана, с цел да се срещне с жителите на града, откакто най-лошото е отминало. Володимир Зе­ленски е ослепителен в този жанр на нефор­мално другарство – уверено, само че не и нападателно. С задграничните ръководи­тели постоянно внимава да не се държи гру­бо или пренебрежително. Когато приказва със сънародниците си, президентът проявя­ва емпатия – застава на тяхното равнище. В първите седмици от войната Зеленски се оправя съвсем съвършено, като отпра­вя елементарни известия и гради имидж. Съз­дава усещането, че всичко е естест­вено, само че в действителност всичко е съвършено премислено – той е доста добре подгот­вен.

И това е по този начин, тъй като когато остане самичък с един или няколко публицисти за да­дена среща, за която не е получил въпро­сите авансово, естествеността му стартира да куца. Мисълта на Зеленски е объркана, какъвто и език да употребява. Той има добра вътрешен глас, само че постоянно гово­ри със заобикалки и увърта няколко мину­ти, с цел да отговори даже на елементарен на пръв взор въпрос. В тези моменти Зеленски се трансформира в същинска политическа загадка – защо мисли? Какви са в дейст­вителност дълбоките му политически убеждения и има ли такива в действителност? Умее да запълва огромните неналичия в недос­татъчната си първична политиче­ска подготовка и идеологически устои със страхотна вътрешен глас и проблясъ­ци, има същинска заложба да улавя стремежите на своя народ, който го из­стрелва измежду пионерите на новата фор­ма на политика през XXI в. 

През март 2019 година Володимир Зеленски приема дребна група публицисти, измежду които е и Ноа Шнайдер, някогашен офис мени­джър на The Economist за Русия и Украйна. „ Стори ми се откровен, само че надълбоко доверчив. Беше обаятелен и харизматичен, ся­каш вярваше, че славата му елементарно би се трансформирала в триумф в област, в която имаше напълно малко опит. Не се държе­ше като надутите политици, които са управлявали и крали години наред. Гово­реше като естествен човек “, спомня си журналистът. „ По време на това ин­тервю го попитах за какво желае да се от­каже от обичта на своите почитатели и от триумфа си като артист в името на това да е президент, което е много нестабилно и евентуално размирно. Зеленски загово­ри за неналичието на доверие в политиката, която единствено той може да запълни. Явно имаше упоритости: „ Искам да оставя диря в историята “ – сподели тогава. Но не опреде­ляше задачите си като идеологически или исторически. “ 

Малко по-късно репортерът на The Economist се среща за повторно със Зе­ленски, който му споделя, че „ значимото в политиката е да си почтен и неподку­пен “. За Ноа Шнайдер a posteriori1 се оказ­ва, че Володимир Зеленски не владее до­бре политическото държание, „ само че той към този момент имаше доста по-добро чувство за фундаментални правила, в сравнение с някой би могъл да си показа по това време “. 

В украинския език неотдавна същест­вува неологизъм – „ зеленскизъм “. Това е метод да правиш политика, вкоре­нена в ерата на мрежите, в която об­разът и образният аспект са по-ва­жни от наличието и самите хрумвания. „ От 15 години насочвам послания, ми­сля, че съм експерт в тази об­ласт, който може да стартира да пра­ви това на държавно равнище “ – изяснява Володимир Зеленски още през март 2021-ва. Той не постанова концепциите си от горната страна, а напипва пулса на времето, улавя положителните трендове, като разпорежда управле­нието на специалисти в дадената област.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР