Билката ехинацея ни е познатa най-вече като лечебно растение с

...
Билката ехинацея ни е познатa най-вече като лечебно растение с
Коментари Харесай

Всеки е виждал това цвете, а то се оказа чудна билка, ето за какво помага

Билката ехинацея ни е познатa най-много като лечебно растение с имуностимулиращо деяние. Въпреки това, нените позитивни качества не се лимитират единствено до това. Така да вземем за пример в антични времена запарка от ехинацея е била употребена за промивки на рани и очи, а също се е употребила и за ревматизъм, артрит, заушка и морбили.

В момента има доста медикаменти в аптеките, които съдържат ехинацея под разнообразни форми - таблетки, чайове, сиропи, хранителни добавки. Въз основа на ехинацея единствено в Германия се създават повече от 250 разнообразни продукта!

Защо ехинацеята е толкоз потребна за имунитета?

В резултат на няколко проучвания учените са съумели да разпознават няколко групи хранителни субстанции, които въздействат позитивно на имунитета. Част от тях се съдържат в тази билка. Например:

Полизахариди . Наземната част на растението е доста богата на потребни полизахариди, които предотвратяват навлизането на патогенни микроорганизми в клетките на тялото. Освен това, полизахаридите, съдържащи се в ехинацеята, способстват за регенерирането на тъканите.

Инулин . В корена на ехинацеята се съдържа веществото инулин, което усилва интензивността на белите кръвни телца. По този метод клетките на имунната система стартират да се оправят по-ефективно с инфекцията, като отстраняват патогенните бактерии.

Ехинизоиди - група от субстанции, съдържащи се както в наземната част на растението, по този начин и в корена. Установено е, че тези субстанции имат свойствата на антибиотиците - унищожават патогенните бактерии. Освен тоова, ехинозидите подтикват неутрализирането на свободните радикали от тялото.

Алкиламидите са субстанции, съдържащи се в кореновата част на растението. Алкиламидите имат обезболяващ резултат, тъй че запарка от ехинацея може да се употребява и за облекчение на зъбобол.

Освен горепосочените субстанции ехинацеята е богата и на минерали . По-специално, тя съдържа доста калий, калций, мед, сяра, сребро, манган, цинк, селен и кобалт. Много от тях вземат участие в поддържането на естествената интензивност на имунните кафези.

При какви болести ехинацеята е най-полезна и кой не трябва да я използва четете в най-полезния уебсайт Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР