Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света със състояние

...
Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света със състояние
Коментари Харесай

Бил Гейтс е най-големият земевладелец в САЩ

Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света със положение близо 132 милиарда $ по данни на Forbes. Освен това обаче през последните години съоснователят на Microsoft закупува обработваема земя на територията на Съединени американски щати, като сега има към 242 хиляди акра (около 979 хиляди декара), което съгласно The Land Report го прави най-големия земевладелец в страната.
Инвестициив земеделска земя
Дълго време земеделската земя не е била измежду нормалните активи на финансовите вложители. Това стартира да се трансформира при започване на века и набира скорост след финансовата рецесия през 2008 година, когато вложителите започнаха да търсят други възможности на обичайно сигурните инвестиции като облигации и злато. Това довежда до увеличение на броя на фондовете, ориентирани към вложението в земеделска земя - през 2020 година в света е имало 166 сходни фонда, близо девет пъти повече от 2005 година, когато технияj брой е бил 19.

Освен че вложенията в земеделската земя са с ниска волатилност, те носят и по-голяма възвръщаемост от акциите и златото. Възвръщаемостта идва от два обособени източника - посредством лихва и възнаграждение за реколтата, както и повишаване при продажбата на главния актив. По данни на National Council of Real Estate Investment Fiduciaries (NCREIF) междинната годишната възвръщаемост за интервала 1992 - 2020 година е била 10.9% за обработваема земя по отношение на 7.87% на фондовата борса и 6% на златото. Волатилност на земеделската земя за същия интервал се равнява на 6.84% спрямо 16.9% за фондовата борса и 14.8% за златото.

Обработваемата земя също по този начин способства за диверсификацията на портфолиото. Тя не е обвързана с други класове активи като акции или злато, заради което не се въздейства от разтърсванията, които засягат цената на другите активи.
Реклама
Информационната организация Mother Jones оповестява през май предходна година, че от ден на ден вложители закупуват земеделска земяq без да вземат участие действително в селското стопанство. По данни на Министерството на земеделието в Съединени американски щати близо 30% от земеделската земя на територията на страната се отдава чартърен от притежателите.
Критики против Бил Гейтс
В момента съоснователят на Microsoft има обработваема земя на територията на 19 щата. Тя действително се държи от холдинговата компания Cascade Investment, която е благосъстоятелност на Бил Гейтс и ръководи вложенията на милиардера. По думите на основния вложител на компанията Майкъл Ларсън земята, която Cascade има, има 7 пъти по-голяма повърхност от Манхатън.

Бил Гейтс не е единственият земевладелец, който държи толкоз доста обработваема земя. Неговата благосъстоятелност притегля изключително внимание, защото той се пробва да си сътвори име на бранител на ограниченията против климатичните промени. Джон Куотърман, фермер от щата Джорджия и бранител на околната среда, декларира пред NBC, че е очаквал Бил Гейтс да насърчи по-устойчиви практики в земеделието, само че придобиването на земята не е трансформирало доста. От Националния фермерски съюз прибавят, че засиленото закупуването на земеделска земя от притежатели, които отдават земята чартърен, може да докара до практики, които вредят на околната среда. Гейтс и други богати земевладелци са подложени на критика и за това, че способстват за концентрацията на благосъстоятелност върху земята. Тъй като те нормално са в положение да дадат по-високи предложения от тези, които локалните аграрни стопани могат да си разрешат, все по-малко хора в последна сметка имат лична земеделска земя.

Други считат, че вложенията на Бил Гейтс в земеделска земя може да са свързани с вложенията му в разработки в региона на селското стопанство, изменението на климата и в Impossible Foods. " Моята капиталова група избра да направи това. Това не е обвързвано с климата. Селскостопанският бранш е значим ", декларира Бил Гейтс в АМА (Ask Me Anything) в Reddit.
Реклама
Докато Бил Гейтс се пробва да разграничи своите персонални вложения от активността си в региона на климата, Cascade Investment пази своите достижения в региона на устойчивостта. В отговор на отправените рецензии представител на компанията декларира, че тя е присъединила цялата си земеделска земя в стратегия на Leading Harvest - организация с нестопанска цел, която разгласява стандарти за резистентност, ориентирани към биоразнообразието, опазването на околната среда и почвите. " Cascade възнамерява да продължи да прави оценка и ползва нови начинания, които ще подобрят цялостната резистентност на портфолиото й от аграрни земи ", заявявd представителят пред Recode.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Земеделие
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР