„Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност. Тя

...
„Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност. Тя
Коментари Харесай

Сандов: Би било самоубийствено за Русия, ако атакува ядрена мощност

„ Би било самоубийствено за Русия, в случай че нападна нуклеарна мощ. Тя е доста близо, протичащото се е съвсем на нейната граница. Това би означавало да обрече и част от своите поданици на отрицателни последици. Вярвам, че няма да се стигне дотам”. Това съобщи министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики Борислав Сандов.

„ Постоянно следим радиационния декор у нас. До момента от началото на войната в Украйна не е имало нарастване ", означи той.

„ Още в първите дни от войната на страницата на Министерство на околната среда и водите на челна позиция има линк към две карти – една единствено за България и една за Европа. Цялата информация е налична и настояща. Не би трябвало да се основава паника”, сподели Сандов.

По думите му е невиждано да има подобен вид война, в която има и атомни електроцентрали по трасето. „ Мисля, че това до момента не се е случвало. Дълго време се смяташе, че надали не съществуването на нуклеарни мощности те пази от война. Виждаме, че това не е тъкмо така”, добави той.

„ Рискът идва от това, в случай че самите ректори, функциониращи складове или това, което е под саркофага на Чернобил, по някакъв метод бъде наранено и се стигне до изпускането на огромно количество радиация. Тогава може да бъде наранени както районът Украйна-Беларус-Русия, само че според от ветровете и България. Всички мощно се надяваме това да не се случи”, означи министърът на околната среда и водите и вицепремиер по климатичните политики.

„ Ако се стигне до по-сериозен процес на обстановката, ще има мигновена реакция. Имаме проекти за деяние. Силно се надявам, че няма да се стигне дотам”, добави Сандов.

„ Притеснително е, когато данните от Украйна изчезнат от европейската карта. Това се е случвало няколто пъти, само че те бяха бързо възстановявани. Предполагам, че това се е дължало на електрозахранването към тяхната координационна точка за лъчение на данните. Така или другояче и в Украйна, и в региона към страната, и у нас има задоволително станции, които наблюдават радиационния фон”, означи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР