Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство

...
Би било добра традиция при встъпването на всяко едно правителство
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Трябва да бъдат проверени по-големите обществени поръчки от последните години

Би било добра традиция при встъпването на всяко едно държавно управление – без значение дали е служебно или постоянно, да има къса равносметка за положението в бранша. Мнението изрази министърът на правораздаването Янаки Стоилов по БНР.

Едва ли можем да проверим всичко за подобен къс интервал, би трябвало да се съсредоточим върху най-проблемните области, които са известни от години, посочи Стоилов по отношение на започващата проверка на структури и действия под шапката на Министерството на правораздаването.

По думите му инспекциите не би трябвало да продължат повече от две-три седмици.

Трябва да бъдат тествани по-големите публични поръчки и подписаните въз основа на тях контракти най-малко през последните няколко години, както и да се направи обзор на Националния механизъм за битка с корупцията, проведената престъпност, правосъдната промяна и върховенството на закона, посочи една от посоките Стоилов.

В България е много безстопанствен анализът на въздействието на настоящите закони, счита Янаки Стоилов.

Той разясни, че според нормативната уредба това влияние би трябвало да бъде в началото планувано, само че е наложително от време на време да се прави оценка на въздействието на настоящите закони.

Свидетели сме на нескончаеми промени, без да е ясно какво се е постигнало и какви проблеми са подбудени от настоящите закони, добави правосъдният министър в предаването „ Преди всички “.

„ Това какво ще сметне Висш съдебен съвет е значимо, причините, които ще даде в една или друга посока, предложенията също би трябвало да се имат поради, само че този въпрос се взема решение по законодателен път “, разяснява Янаки Стоилов по отношение на профилираното правораздаване и предложенията за неговото преструктуриране.

Законодателят има правото да реши дали да ревизира по някакъв метод структурите, функционалностите, компетенциите при отчитане на конституционните условия, акцентира той.

Създаването на закони не е интервенция в активността на една или друга институция, нарушение на правилото на разделяне на управляващите, в случай че се съблюдава Конституцията, само че това е деликатна граница – Конституционният съд има богата и спорна процедура по тези въпроси, разясни министър Стоилов.

Янаки Стоилов сподели още, че е разговарял с управлението на правосъдното ведомство по никакъв метод да не се придвижват „ частни корпоративни ползи за сметка на публичните “.

„ По тези въпроси, в случай че се появят проблеми, ще отвръщам изрично. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР