БГНЕСЦената на манатарката удари рекордните 50 лева за килограм, докато

...
БГНЕСЦената на манатарката удари рекордните 50 лева за килограм, докато
Коментари Харесай

Производителите не помнят такава цена! Манатарката удари 50 лева за килограм!

БГНЕСЦената на манатарката удари рекордните 50 лв. за кг, до момента в който преди към година се търгуваше за по 6-8 лв.. Това изясни инж. Юлиян Колев от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове.

Той призна, че производителите не помнят такива цени. Причината е, че количествата на събраните гъби са били дребни, само че в това време такава е била обстановката и в прилежащи страни като Румъния и Сърбия.

Времето не беше доста удобно, това беше най-големият проблем. До 15 октомври беше суша, след това пък по 10-15 дни валеше дъжд и внезапно застудя. Земята изстина и гъбата няма по какъв начин да се развива, разяснява още инж. Колев пред " Монитор ".

Той разясни, че сега страната ни изнася диворастящи гъби зад граница, само че в дребни количества. Износът е най-много за Италия, Франция и Германия. Търсят се и гъби като рейши и челядинка. От асоциацията въпреки всичко акцентират, че след пандемията търговията се възстановява. 

Преди време от асоциацията се оплакаха, че студената пролет Коронавирус ограниченията са сринали износа на гъби. Тогава стана ясно, че цената на замразената манатарка е паднала с 20%, като същата наклонност се наблюдаваше и при сухите гъби.

Заради затварянето на заведенията за хранене в цяла Европа

През юни обаче обстановката се усъвършенства и от сектора регистрираха оживление, като съгласно тях производителите се върнали на равнищата от 2018 година. По данни на асоциацията едвам 1% от добива на гъби се употребява у нас, като причина за това се акцентира неналичието на традиция в менюто ни да участват горски и диворастящи гъби.

Производители обаче допълват, че продължава да стои казусът с неналичието на берачи.

" Това е проблем от години. Причината е, че хората са ангажирани с непрекъсната претовареност. Професионалните берачи отпреди 20-30 години към този момент са възрастни и няма кой да ги замести “, сподели Колев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР