БГНЕС Патриарх Неофит ще се срещне с папа Франциск в Синодалната

...
БГНЕС
Патриарх Неофит ще се срещне с папа Франциск в Синодалната
Коментари Харесай

Патиарх Неофит ще се срещне с Папа Франциск, но каноните не позволяват да имат общо богослужение

БГНЕС Патриарх Неофит ще се срещне с папа Франциск в Синодалната палата на 5 май, по този начин както планува проекто-програмата за апостолическата аудиенция, само че общо богослужебно в храм-паметника " Александър Невски " няма да има. Това излиза наяве от взетото единомислещо решение от Светия Синод, представено от БГНЕС.

Светият Синод ще приготви и изпрати отговор до апостолическия нунций у нас  Анселмо Гуидо Пекорари, в което да се подчертае, че поканата за гостуването на папата идва от държавните управляващи и е редно главните мероприятия да бъдат съгласувани с държавните институции.

" Що се отнася до онази част на препоръчаната ни проекто-програма, която включва присъединяване на представители на БПЦ-БП, бихме желали да Ви осведомяваме, че Негово Светейшество Българският патриарх, дружно с членове на Св. Синод са подготвени да одобряват папа Франциск за среща в Синодалната палата на 5 май 2019 година, както е планувано в изпратената ни проекто-програма. Посещение на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " е допустимо, само че бихме желали да подчертаем, че каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и слагането на богослужебни одежди, за нас е недопустимо, защото Светите Канони не позволяват това. В тази връзка присъединяване на патриаршеския хор също се явява невероятно ", споделят от Светия Синод.

Те отхвърлиха и предлагането дякон Иван Иванов да бъде преводач по време на цялата аудиенция на папа Франциск у нас, а единствено при визитите в постройката на Св. Синод и " Св. Александър Невски ". Клирици на БПЦ-БП няма да вземат участие и във всички останали събития от програмата на визитата на папата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР