БГНЕС Отпуските за изпълнение на лични, семейни и обществени задължения, се

...
БГНЕС
Отпуските за изпълнение на лични, семейни и обществени задължения, се
Коментари Харесай

При какви условия ни се полага отпуск, различен от платения или неплатен годишен?

 БГНЕС Отпуските за осъществяване на персонални, фамилни и публични отговорности, се дължат без значение от платените годишни отпуски или от неплатения отпуск, постоянно когато е налице основанието за тяхното прилагане. Това значи, че не се приспадат от полагащия се заплатен годишен отпуск. 

Не се изисква и авансово насъбран трудов стаж от служащия или служителя за тяхното прилагане. Това изяснява специалистът по трудово право Тодор Капитанов в платформата си www.mywork.bg.

Работодателят е задължен да освобождава от работа служащия или служителя при бракосъчетание. Този тип отпуск не се дава за осъществяването на църковен или различен обред във връзка основаването на семейство. Продължителността на отпуска е 2 работни дни. Предоставянето на отпуска не е обвързвано с поредността на брака.

Работодателят е задължен да освобождава от работа служащия или служителя при кръводаряване - за деня на прегледа и кръводаряването, както и 1 ден след него. Този тип отпуск се дава на служащия (служителя), с цел да извърши кръводаряване.

Работодателят е задължен да освобождава от работа служащия или служителя при гибел на непосредствен родственик - 2 работни дни. Работникът или служителят има право на този отпуск за деня на съответното събитие (денят на смъртта) и за идващия го работен ден. Когато денят на събитието съответствува със седмичната отмора, отпускът се употребява в първите 2 работни дни след нея.

През време на отпуск при бракосъчетание, при кръводаряване и при гибел на непосредствен родственик, на служащия или служителя се изплаща заплащане съгласно плануваното в груповия трудов контракт или по съглашение сред служащия или служителя и работодателя.

Отпуските за осъществяване на цивилен, публични и други отговорности са избрани в Кодекса на труда. Работникът или служителят има право на тях по силата закона, а работодателят е задължен да обезпечи използването им, като освобождава от работа служащия или служителя, без право на преценка, дали да позволи, или не, съответния тип отпуск и по кое време да го позволи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР