БГНЕС Административният съд-София град е отменил решение на НАП от 11

...
БГНЕС
Административният съд-София град е отменил решение на НАП от 11
Коментари Харесай

Съдът отмени запори за 300 млн. лв. на фирма на Божков

 БГНЕС Административният съд-София град е отменил решение на Национална агенция за приходите от 11 март 2020 година, с което е доказано разпореждане за налагане на запори, с които да се обезпечи обществено взимане в размер 273 150 550 лв. от компания " Ню геймс " АД, която организираше най-голямата частна лотария на Васил Божков - " Национална лотария ", осведоми " Сега ".

Апелативният спецсъд дефинира гаранция от 1 млн. лева за Елена Динева

Това се вижда от дефинитивно решение на арбитър Камелия Серафимова от 9 октомври. В решението се споделя, че " Ню геймс " е имала 5-годишен лиценз за 23 разновидности на играта " Национална
лотария ". На 14 февруари т.г. ръководителят на Държавната комисия по хазарта издал два акта за определяне на обществени държавни вземания - един за дължими 47 615 189 лв. и втори за довнасяне на 188 199 519 лв. плюс близо 35 млн. лв. рента за веселба.

Било позволено авансово осъществяване на двата акта, което било обжалвано в съда, само че компанията изгубила делото. Актовете всъщност също са обжалвани съда и се чака произнасянето му. На 21 февруари обществен реализатор наложил обезпечителни ограничения поради двата акта за 273 150 550 лева Бил натрапен запор върху банкови сметки, депозити, движимости и пари в трезори, суми на доверително ръководство в банка.

Били запорирани и 16 моторни транспортни средства. Това разпореждане било обжалвано пред Национална агенция за приходите и доказано от шефа на софийския клон на приходната организация. Точно за това решение се произнася арбитър Серафимова. Тя приема, че при издаването му са нарушени нормите на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и по тази причина то би трябвало да бъде анулирано.

Съдът намира, че шефът на НАП-София механично и без каквито и да било доказателства е оставил жалбата на " Ню геймс " без почитание, без да проучва събраните доказателства и без да изследва както обезпечителната потребност и дали обезпечението й подхожда. Според съда, с цел да се премине към запори, би трябвало да има влезнал в действие акт за определяне на обществено държавно взимане. А подобен няма. Освен всичко колите са запорирани, без даже да бъдат посочени доказателства за собствеността и цената им.

По друго дело различен правосъден състав анулира и разпореждане за налагане на предварителни обезпечителни ограничения, издадено обществен реализатор. Тук цената на обезпечението е 22,5 млн. лева То е поради неплатен корпоративен налог на " Ню Геймс ", който данъчните били открили с проверка. И в този случай съдът намира, че решението на Национална агенция за приходите е нестимулирано, тъй като с него механично и без доказателства е отхвърлена жалбата на сдружението.

Датата на издаване на заповедта за възлагане на проверката съвсем съответствува с датата на издаване на настояването за налагане на обезпечителни ограничения, а няма по какъв начин за толкоз малко време ревизиращите да дефинират хипотетичния размер на отговорностите, както и дали има предпоставки за запори. " Липсва разбор и съответни данни, въз основа на които да се обоснове извод, че размерът на хипотетичните отговорности е 22 528 044 лв. ", написа съдията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР