БГНЕС Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два

...
БГНЕС
Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два
Коментари Харесай

Доц. Кунчев каза кога ще хвърлим маските и кога ще паднат ограниченията

 БГНЕС " Количествата ваксини, които получаваме през месец май, ще бъдат два пъти по-големи спрямо април, а през юни са четири пъти по-големи. Това ни дава опция към този момент да решим проблемите с количеството и да се насочим към другия проблем, който е желанието за имунизация ", съобщи държавният здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев, представен от БГНЕС.

По време на обичайна конференция във връзка Европейската имунизационна седмица, доцент Кунчев бе безапелационен, че " заветната цел “ пред страните в битката против COVID-19 e постигането на 70-75% имунизирани, към което се стреми и България.

" Ще хвърлим маските, ще паднат ограничаващите ограничения и ще се върнем към естествения метод на живот “, увери държавният здравен контрольор.

Той напомни, че след отпадането на рестриктивните мерки за имунизацията на " Джонсън и Джонсън “ тя ще влезе в приложимост, само че страната ни чака и втората доставка, защото към този момент количествата са дребни.

" Искаме да използваме преимуществото на тази ваксина, че е еднодозова и да я насочим към контингенти, при които е нужен по-бърз резултат. За момента това е туристическата промишленост. Искаме да уверим всеки, който желае да почива в България, че той ще бъде в една безвредна среда. Заявилите интерес от тази промишленост са 80 хиляди души, ние сме в положение да ги обхванем. При добра организация можем да вършим над 20 хиляди имунизации на ден “, увери доцент Кунчев.

Според него, незабавно щом страната ни обезпечи всички нужни количества за популацията, би трябвало да помогне на сънародниците ни зад граница.

Пред участниците в полемиката доцент Кунчев акцентира, че поради интерференцията (конкуренция) сред другите вируси, предишният зимен сезон се е стигнало до невиждана обстановка, в която на процедура е нямало грипна зараза, а ограниченията и всеобщото потребление на персонални защитни средства са довели до невиждан спад при заразните болести като коклюш, морбили, хепатит, менингит.

" Дано да успеем да запазим тези привички за по-нататък, с цел да държим ниско равнище на заболеваемост от разнообразни заразни заболявания “, уточни още доцент Кунчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР