Безспорно най-смелият филм в Competition“ категорията на Берлинале е копродукцията

...
Безспорно най-смелият филм в Competition“ категорията на Берлинале е копродукцията
Коментари Харесай

`Touch me not`: Филмът, който премазва табута и експериментира с границите на човешкия комфорт

Безспорно най-смелият филм в „ Competition “ категорията на Берлинале е копродукцията сред Румъния, Германия, Чехия, България и Франция- „ Touch me not “.

Друг толкоз съкровен филм, който изкарва половината зала от киносалона с неуместните си фрагменти и въпроси, няма.

Познаваме ли тялото си? Кога нещо е извратено и по кое време обикновено? Лентата като танк премазва всички табута и опитва с границите на човешкия комфорт.

Документално- игрален, „ Touch me not “ не може да се интерпретира еднопосочно. На моменти и аз самата желаех да изляза от прожекцията. Останах, тъй като изкуството не постоянно е прелестно и елементарно за осмисляне. Чак след ден съумях да пиша за кино лентата.

Нашето тяло е зона, която мислим, че познаваме, само че с годините все по-малко имаме контакт с него, все по-рядко знаем какво желае. Тук изскача въпросът – дали тялото и душата са едно? Дуалистите имат вяра в две начала, в дявола и в Бог, в материалното и духовното. Смятам, че това е главен въпрос, който кино лентата изследва.

Филмът също предизвика фена да промени визиите си за стандартното, да разшири кръгозора си. В разговора сред режисьорката Adina Pintilie и основната героиня се намира главната концепция, търсенето на смисъла на това проучване в неразрешените зони. В самото начало Adina стартира с въпроса: Защо в никакъв случай не ме попита защо става дума във кино лентата? Ти ли не искаше да знаеш или на мен ми беше по-лесно да не изяснявам?

От българска страна вземат участие актрисата Ирмена Чичикова и артистът Георги Налджиев. Чичикова изиграва доста екстравагантна роля, която считам, че й пасва ужасно.

Красив, само че сложен за гледане, евентуално би трябвало да го виждам отново, с цел да го схвана за себе си. Бих била прелестно сюрпризирана, в случай че толкоз необикновен и самостоятелен филм завоюва Златната мечка, само че това ще е ясно на следващия ден, когато най-накрая спечелилият бъде провъзгласен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР