Безработицата се връща на нивата отпреди кризата. Това обяви в

...
Безработицата се връща на нивата отпреди кризата. Това обяви в
Коментари Харесай

Безработицата се връща на нива отпреди кризата

Безработицата се връща на равнищата отпреди рецесията. Това разгласи в ефира на bTV социалният министър Деница Сачева. По думите й, общият брой на безработните е 290 000, при 200 000 преди изключителното състояние. Нарастването от 13 март до момента е 90 000 души. В рамките на същия интервал 60 000 души са си намерили работа.

Около 200 000 души ще запазят работните си места с помощта на мярката 60/40, като изхарчените средства досега са към 73 млн. лева, а работодателите, желаещи да се възползват от мярката, се усилват с всеки минал ден.

" При повече случаи на болни от ковид ще се търси първо локално решение на казуса, преди да се върви към общо стягане на ограниченията. по-сериозно стягане ще има при над 100 позитивни проби дневно ", разяснява общественият министър във връзка нарастването на случаите на инфектирани у нас предходните няколко дни.

" От 15 юни отпадат ограничавания, свързани с пътувания и събирания – здравният министър ще бъде по-конкретен. Ограниченията със скупчване на хора и стерилизация – ще би трябвало да останат малко повече време, даже държавното управление да не ги вкара, доста хора ги съблюдават ", добави Сачева.

Тя посочи, че 46 000 души употребяват обществен патронаж, над 60 000 души са получили хранителни пакети, към 30 000 души получават топъл обяд.

" Нито едно заплащане на хора с увреждания не беше арестувано или понижено в границите на този интервал, в противен случай, те бяха облекчени да не заплащат такси за обществени услуги. Социалните ограничения са доста, явно тези, които работят добре – никой не им обръща внимание и не се дискутират ", сподели още отрасловият министър.

Сачева беше безапелационна, че от 1 юли пенсиите ще се усилят с 6,7%, а минималната ще стане - 250 лева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР