Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането

...
Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането
Коментари Харесай

Банки гасят светлините, без улични лампи през нощта

Безпрецедентната енергийна рецесия в Европа евентуално ще ескалира с рухването на температурите през зимата, тъй че управляващите желаят да накарат хората и бизнесите да спестят допустимо най-вече. Прилагат се или се обмислят незабавни ограничения, в това число тавани на цените за импорт на съветски газ, някои нови налози върху енергийните компании и наложителни съкращения на потреблението за огромни индустриални консуматори, написа Quartz.

Някои компании и държавни управления също постановат и друга ексцентрична стъпка: изключване на светлините, когато не се употребяват.

В Берлин минимум 200 паметника и публични здания към този момент не са осветени през нощта. Някои вериги супермаркети изключват светлините, които няма да нарушат работата, и понижават работното си време, съобщи BG ON AIR.

Deutsche Bank и други финансови институции изключват вътрешното и външното осветяване след работно време. От банката чака ограничения да спестят електрическа енергия, равняваща се на изключване на 49 000 електрически крушки за един час, оповестява Money.bg.

Енергийната рецесия принуждава бизнеси и институции да отчетат какъв брой сила и средства се губят и какъв брой са генерираните въглеродни излъчвания с излишно осветяване. Това по принцип е табиет на по-бедните страни, където хората и фирмите наблюдават деликатно сметките за електрическа енергия.

Сега обаче богатите страни, които са привикнали да оставят осветени офисите и уличните лампи работещи цяла нощ, би трябвало да помислят по въпроса.

В международен мащаб делът на електрическата енергия, която отива за осветяване, е понижен през последното десетилетие от към 20% на 13%, разяснява Жорж Зисис, физик от университета във френския град Тулуза. Това се дължи съвсем напълно на бързото приемане на енергийно дейно LED осветяване, което се увеличи от по-малко от 1% от световните източници на светлина през 2010 година до към 50 на 100 в този момент, на път да доближи съвсем 90% до 2030 година Но даже и по този начин осветлението през днешния ден е отговорно за производството на почти толкоз въглеродни излъчвания за една година, колкото създават 248 милиона автомобила.

Колко сила би трябвало за градското осветяване?

Физикът пресмята, че в случай че уличното осветяване се включва единствено когато има минувачи, може да се употребява 95% по-малко сила. Най-големите виновници са постройките с офиси и комерсиалните такива, които в един характерен европейски град употребяват към половината от силата, обвързвана с осветлението. Най-доброто дълготрайно решение съгласно Зисис е инсталирането на интелигентни осветителни системи, които се включват единствено при придвижване.

В сходна енергийна рецесия, която Европа претърпява сега, пропиляването на сила става доста по-болезнена тематика от финансова позиция. Това, както и опасността от студена и мрачна зима, би трябвало да са задоволителен тласък, с цел да оставим градовете малко по-тъмни, съобщи BG ON AIR.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР