Безпрецедентна проверка на инспектори от министерството на енергетиката, на околната

...
Безпрецедентна проверка на инспектори от министерството на енергетиката, на околната
Коментари Харесай

Две министерства и КЕВР започват проверка на Топлофикация Габрово

Безпрецедентна инспекция на инспектори от министерството на енергетиката, на околната среда и на КЕВР влиза в Топлофикация Габрово. Целта е да се открият аргументите, заради които тази зима габровци стояха на студено, плащаха двойни сметки, а в редките случаи, когато ТЕЦ-ът работеше, провокира мощно замърсяване на въздуха в града. Това разгласи министърът на енергетиката Румен Радев по време на брифинг с присъединяване на кмета на Габрово. Финансовият министър Асен Василев заяви, че ще отпусне средства за компенсиране на близо 4 хиляди клиенти, които през тази зима ще минат на различно отопление на ток.

Кметът на Габрово Таня Христова сигнализира за неприятната работа на локалната топлофикация.

" През зимата Габрово нямаше топлоподаване или, в случай че имаше то беше за малко с ниска температура. Липсват вложения и имаше постоянно замърсяване на въздуха и това е в продължение на 7 години. Колкото е дълга сагата с липса на парно, толкоз е дълга и сагата да няма парно. Последният сезон бе капката на самообладание. През миналата зима хората стояха на студено, дишаха замърсен въздух и в същото време плащаха различни сметки, с цел да могат да се отопляват, т.е. използваха други източници. Бях осведомена, че топлофикация е наложена санкция и е запечатана инсталацията, която замърсява. Липсват капиталови планове на сдружението. Трябва да поемем отговорност към габровци, с цел да преживее зимата. Нужни са устойчиви и дълготрайни решения. Липсата на услуга принуди обществените здания да се откажа от Топлофикация Габрово. Останаха единствено 9 здания. Имаме над 4 хиляди частни клиента, за които би трябвало да намерим решение ", сподели Таня Христова.

Енергийният министър Румен Радев зави, че вероятните механически решения е прекосяване към природен газ и монтиране на термопомпи за публичните здания. Работи се и за дълготрайни ограничения посредством енергийно възобновяване.

" За битовите 4100 клиента направихме проучване на енергийната мрежа. И различно да се топлят на ток. Обследва се да се подменят клиентите станции. Няма да остане никой не подсилен за този отоплителни сезон ", сподели той.

Асен Василев разгласи, че е направено оценка, че разликата сред ток и парно възлиза за 1,3 млн. до 1.5 млн, с цел да могат битовите клиенти да минат на ток.

" Животът и здравето на българските жители не костват 1,5 млн. и това се отнася освен за Габрово, а безусловно на всички места, където има замърсяване на въздуха, което не дава отговор на екологичните правила. И Министерство на финансите ще откри нужните запаси за това да имаме чист въздух и съответно отопление през зимата ", сподели Василев.

Радев зави, че когато някой има лиценза за топлинна услуга и не ги извършва би трябвало да има наказания.

Румен Радев разгласи, че специалисти на Министерство на енергетиката ще влязат на инспекцията в Топлофикация Габрово. Да се сформират актове и насилствени ограничения. Ще има инспекция и на КЕВР. Ще се преразгледа и лицензията.

" Наши специалисти ще влязат на инспекция в топлофикация Габрово. Това, което чакаме при направените констатации и определяне на нарушавания, да се дадат още веднъж наложителните наставления, да се сформират актовете за определяне на административно нарушаване и да имаме налагане на насилствени административни ограничения. Съгласували сме такава инспекция дружно още веднъж в същия този интервал и с сътрудниците от КЕВР, имаме тяхната поддръжка, което към този момент допуска и благоприятни условия за преразглеждане въобще и на лицензията на това сдружение ", сподели той.

Асен Василев изясни, че мярката е изключителна, това са средства от бюджетни буфери.

" Поел съм ангажимент, че при други случаи на затваряне на съоръжения Министерство на финансите ще обезпечи средства за отоплителния сезон. Ще подкрепи жителите във всички градове, където зародят сходни проблеми ", сподели той.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов сподели, че това е проблем отдавна.

" РИОСВ- Велико Търново е налагала неведнъж санкции, до момента в който най-сетне през тази година, през март, се стигна до насилствената административна мярка, която затваря въглищната част от тази апаратура. Това не е единствено въпрос на околна среда, на енергетиката, това и доста сериозен здравен въпрос. А изискванията на труд в сходни места, са просто непоносими ", сподели той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР