Безплатни прожекции, дискусии и първи по рода си форум Кино

...
Безплатни прожекции, дискусии и първи по рода си форум Кино
Коментари Харесай

Програма 3 в 1 предлага фестивалът за младо европейско кино

Безплатни прожекции, полемики и първи по рода си конгрес „ Кино в учебно заведение “ – това е късата визитка на фестивала „ Среща на младото европейско кино “, чието шесто издание следва. 

Започнал като студентски, планът си проби трайно път в една неподходящата среда на всеобща просвета и притегли аудитория с европейски филми на млади създатели и съпътстващи начинания за всички, за които киното е и занимание, и бизнес. Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцент тази година ще бъде тематиката за въвеждането на киното като предмет в учебно заведение – цел, за която тя и съидейниците и от съдружие „ Арте Урбана Колектив “ работят настойчиво, тъй като са уверени, че седмото изкуство е значимо тъкмо толкоз, колкото образованието по математика и физика в актуалния свят. 

Партньор в това начинание е програмата CinEd – европейска мрежа с сбирка от филми и педагогичен материали, до която учители, преподаватели, притежатели на школи и занимални имат свободен достъп и могат да употребяват, с цел да създадат заниманията си с учениците от 6 до 19 годишна възраст по-интересни, да приложат методите на киното като педагогичен метод. За 4 години над 5000 са учениците в България, които са гледали най-малко един европейски филм, а над 200 преподавателите, показали интерес и подготвени да ползват киното в своите часове и извънкласни действия.Именно някои от тях ще събере форумът, с цел да обменят потребен опит и процедура по какъв начин киното дава опция на всеки възпитаник, даже изоставащ от класическата образователна система, да интерпретира видяното на екрана, както и да построява инструментариум, посредством който да схваща и филтрира облиците, с които се сблъсква от заран до вечер от телефона, таблета и тв приемника. Един от най-запалените участници в програмата е Даниел Симеонов, учител по британски език в ОУ „ Неофит Рилски “,село Дерманци.

„ Прожектирал съм филми на възпитаници, които имат усложнение с класическата образователна система. На множеството от тях единствената среща с културата са турските и индийските сериали и риалити форматите по малкия екран. И на тези деца аз им пущам „ Първият образователен ден “ на Жак Розие от 1956 година Това за тях е изцяло нова хармония. Задавам им въпроси, които целят разбор и няма възпитаник, който да не може да интерпретира видяното и да не може да вземе присъединяване. Дори и този, който не владее таблицата за умножение дава личен отговор на въпроса: „ Защо основният воин пусна змията назад в реката в края на кино лентата? “. В същото време на изчерпателен въпрос по друга дисциплинираност този възпитаник би споделил „ Не знам “. Продължава да ме изненадва това, че възпитаници, които се показват едва в учебно заведение, могат да дадат толкоз разнообразни и съответни отговори при разбора на филми, които сме гледали. Смелостта, тяхната интензивност, която се задейства с киното – това е най-изненадващото.

Пишем с децата писма до режисьора, до основния воин, вършим различен афиш, предвиждаме какво става след финала...Страшно им е забавно. Тук няма правилно-неправилно, в кинообучението го няма и отвесния, йерархичен модел на учителя- престиж и всички останали. Тук всички сме на едно равнище, гледаме, разсъждаваме и проучваме творбата. Възможностите са доста и най -ефективна е импровизация от страна на един преподавател, който авансово се е срещнал с кино лентата и познавайки своите възпитаници провокира интереса им “. 

Именно „ Първият образователен ден “ е един от филмите, които ще бъдат показани тази година, както и още една кинокласика- „ Нула за държание “ на Жан Виго, илюстриращи чудесно тематиката на фестивала „ Кино в учебно заведение “. Заслужава да се отбележат и двата късометрайжни кино лентата на Клеман Кожитор - „ Галантни Индии ” и „ Брагино ”, номинирани за премия „ Сезар “ в категорията си. Селекцията се добавя от „ Сто деца в очакване на трен ” на режисьора Игнасио Агуеро. Новата документална лента „ Формулата на Тео “ на режисьора Николай Василев също доста тъкмо се вписва във философията на фестивала, който чака своята аудитория от от 21 до 23 юни в зала „ Славейков “ на Френския институт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР