Безплатни прегледи за миома на матката организира през декември Клиниката

...
Безплатни прегледи за миома на матката организира през декември Клиниката
Коментари Харесай

АГ клиниката на УМБАЛ Св. Георги с безплатни прегледи за миома на матката

Безплатни прегледи за миома на матката провежда през декември Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ " Св. Георги ". Дните, в които ще се правят прегледите, са 6, 13, 15 и 19 декември от 10:30 до 12:30 ч. на територията на клиниката - 3 етаж на Хирургичния блок на бул. " Пещерско шосе " №66. Желаещите да се включат в акцията би трябвало да запазят час на телефон 032 60 28 27, като звънят в интервала 10:00 - 12:30 ч.

Миомите са доброкачествени формирания на матката, които най-често се срещат при женитете в репродуктивна възраст, изясни доцент доктор Екатерина Учикова, шеф на Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ " Свети Георги ".

Признаци за съществуване на миома са неправилното генитално кръвотечение, значителни продължителни менструации, постоянно водещи до поява на болнав синдром. Нерядко при по-големи миомни възли се усещат дискомфорт и тазова болежка. Често пъти миомата е причина за стерилитет.

Общественото въздействие на болестта е доста, поради средствата, изразходвани за медицински грижи и понижената работливост заради неявяване от работа, разяснява доцент Учикова. Тя добави, че в Европа от болестта са наранени 24 млн. дами в репродуктивна възраст, като единствено в Англия, Франция и Германия за болнично лекуване се отделят 340 млн. евро.

Статистиката демонстрира, че дамите нормално чакат до 5 години преди да се съветват със експерт или миомите се откриват инцидентно при профилактичен гинекологичен обзор. При определяне на болестта постоянно се стига до оперативно лекуване - премахване на матката или единствено на миомния възел. Напоследък се ползва и консервативно лекуване с лекарства, изясни доцент доктор Екатерина Учикова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР