Безплатен градски транспорт за ученици, студенти и докторанти предлагат общинските

...
Безплатен градски транспорт за ученици, студенти и докторанти предлагат общинските
Коментари Харесай

ДБ предлага безплатен градски транспорт в София за ученици, студенти и докторанти

Безплатен градски превоз за възпитаници, студенти и докторанти оферират общинските съветници от Демократична България. Формацията предлага и билетът за транспорт в София да коства 2.40 лв. за 1 час, като в границите на него столичани ще могат да сменят редица транспортни средства, уточни в петък общинският консултант Симеон Ставрев. Така, в случай че предлагането види “зелена светлина” от Столичния общински съвет столичани ще могат да спестят минимум 80 стотинки, защото в границите на час биха сменили най-малко две транспортни средства. По сегашната цена транспорт с две транспортни средства коства 3.20 лв..

Друго предложение е билетът за 30 минути да коства 1.60 лева, а възпитаници, студенти и докторанти да пътуват изцяло гратис, означи Виктор Чаушев.

Приоритети

От Демократична България дефинираха концепцията си за безвъзмездни карти за възпитаници, студенти и докторанти като предпочитана. Оттам се облегнаха на изследване в други страни от Европейски Съюз, което демонстрира, че, в случай че учениците се научат да пътуват с градския превоз от ранна възраст, те си основават табиет да го употребяват и по-късно. Наред с това сходна политика е и залог, че в бъдеще ще се употребяват по-малко коли в София, а оттова и столицата ще се радва на по-чист въздух.

В момента месечната карта за възпитаник е 20 лв., а когато е в пакет с тази на родителите излиза по 10 лв..

Ако предложение бъде утвърдено от СОС и от страната, Столична община би трябвало да получава 20 млн. лева повече от държавния бюджет. В момента бюджетът дотира картите с 17 млн.лв., а отсега нататък ще станат 37.8 млн. лева

Допълнителният запас може да бъде употребен за стартиране на нощния превоз в София, за който единствено преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че не се чака стартирането му в скоро време, уточни още Симеон Ставрев.

Предлага се опазване на правилото, в случай че билетите за ден надвишат цената от 4 лв., на която се продава дневната карта, жителят да спре да се таксува и всяко последващо транспортно средство да се употребява гратис.

Седмична карта и карта за 24 часа

Експертите на Демократична България оферират и седмична карта с единична цена 20 лв.. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лева, то събота и неделя ще излизат безплатни”, уточни Ставрев.

Предлага се и 24-часова карта за градския превоз на цента от 6 лева Тя ще се купува през смарт телефон, банкова карта и на гише. Тя ще важи и за нощния превоз и за туристи.

Годишната карта за градския превоз се предлага да може да се разсрочва на 3 вноски и да остане на цена от 370 лв..

Демократична България предлга отпадане на 3 и 6-месечните карти и талоните с 10 билети. Освен това се предлага и на касите на “Метрополитен” да се продават билети за рейсовете.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР