Безмилостна война се води в центъра на Европа - срещу

...
Безмилостна война се води в центъра на Европа - срещу
Коментари Харесай

FT: Германия носи специална отговорност да спре злото на Путин

Безмилостна война се води в центъра на Европа - против ръководещата в Германия Социалдемократическа партия (СДП). Поне това може да заключи един инцидентен наблюдаващ на немската политика, написа за Financial Times и The Brookings Institution Констанс Стелценмюлер.

Ролф Мютценич, началник на парламентарната секта на СДП, осъди настояванията на своите съдружни сътрудници от Зелените и Свободните демократи за доставки на тежки оръжия за Украйна като " безотговорни ". Неговият сътрудник Ралф Стегнер се включва сред гневни туитове и обвинителни писма във Фейсбук против критиците на политиката на неговата партия по отношение на Русия в предишното.

Зигмар Габриел, някогашен външен министър, оспори " рискови тайни теории " по отношение на германско-руските мрежи за въздействие. Безумното самосъжаление не е назидателно. Неговата заостреност подсказва, че критицизма се сбъсква вкъщи.

Самият канцлер Олаф Шолц става обидчив. Той уволни трима членове на Бундестага, които бяха посетили Украйна и приканиха за повече военна поддръжка. В скорошно изявление той допусна, че изпращането на тежки оръжия ще направи Германия и НАТО " страни във войната ".

Истината е, че има доста какво да се подлага на критика. Крайно време е СДП да изгони своя водещ съветски газов лобист и някогашен канцлер Герхард Шрьодер. Също по този начин е значимо немските съдилища да проверяват връзките сред Мануела Швезиг, министър председател на източната провинция Мекленбург, Западна Померания и оператора на газопровода " Северен поток 2 ", напълно благосъстоятелност на " Газпром ".

Но самоцелната политика на Германия към Русия и нейната самонанесена енергийна взаимозависимост - частично съзнателно наивна, частично надълбоко корумпирана - откриха нетърпеливи поддръжници в целия набор на политическите партии. Те насърчиха Кремъл и разрешиха войната на Владимир Путин.

Липсва обаче смисъл да се приканва Франк-Валтер Щайнмайер, президентът и различен някогашен външен министър или някогашният канцлер Ангела Меркел, да бъдат извикани пред парламентарна анкетна комисия. Когато държаха властта, те и други немски политици проницателно оцениха, че вършат тъкмо това, което бизнес секторът и необятната общност желаят.

Поне Щайнмайер обществено съобщи, че е сбъркал. Но що се отнася до унищожителната война на Русия и нейните безмилостни зверства против украинците, те са върху всички нас.

Можем да похвалим въпреки всичко Шолц, че той и неговото държавно управление поеха властта с амбициозна вътрешна стратегия за промяна. Четири дни след нахлуването на Русия, канцлерът призна нуждата от Zeitenwende, или повратна точка и в немската енергийна политика, и в политиката за сигурност и даде обещание да поддържа Украйна. Трудно е да си представим, че Меркел, неговият християндемократически предходник, прави същото. За страдание, нито един от краткосрочните разновидности на Германия да помогне на Киев и да предотврати успеха на Кремъл не е добър.

Тъй като вносът на въглеводороди от Германия зарежда съветската военна машина, Берлин желае да спре вноса на въглища до лятото и нефт до края на годината. Но се притеснява, че прекъсването на вноса на газ в този момент - вместо през 2024 година, както в началото бе планувано - може да сътвори огромна криза и политически разтърсвания. По този въпрос Джанет Йелън, министърът на финансите на Съединени американски щати, наподобява е съгласна.

Украйна моли за тежки оръжия, до момента в който Русия ускорява офанзивата си в Донбас, само че по този въпрос Шолц демонстрираше нервност, която основава възходящ яд измежду съдружниците на Германия и неговите съдружни сътрудници. Недостигът на приложим немски боен комплект е действителен, както и натискът от непримиримо пацифисткото ляво крило на СДП. В един просрочен компромис, Берлин се задейства за оръжия, предоставени на Киев от други съдружници в НАТО.

Стилът на говорене Шолц, който обгръща гамата от философски до назидателен и моралистичен, не му оказва помощ изключително. Също по този начин някои от министрите му са по-слаби от други, само че същинският му проблем е другаде. Като страна с парламентарна народна власт, Германия има федерална изпълнителна власт, която е слаба по план. Персоналът на канцеларията е дребен спрямо този в други огромни демокрации. Най-старшите съветници на Шолц са раздрани, занимавайки се с прекалено много неща.

За да оцелее променливата коалиция на Шолц и да употребява дейно властта, тя би трябвало да промени метода, по който ръководи. Министерството на външните работи работи върху тактика за национална сигурност, първият сходен документ на Германия. По принцип това ще помогне да се формулират по-последователно стратегическите цели.

Но още по-спешно, канцлерството се нуждае от подобаващ личен състав за национална сигурност, който може да поучава и оказва помощ на канцлера да издържи епохата на непрекъснати разстройства. Това е още по-важно, тъй като Германия има специфична отговорност да спре злото, отприщено от Путин.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР