Безкофеиновото кафе е подобно на вид и вкус със стандартното

...
Безкофеиновото кафе е подобно на вид и вкус със стандартното
Коментари Харесай

Безкофеиново кафе – Полезно ли е или е вредно?

Безкофеиновото кафе е сходно на тип и усет със общоприетото кафе, само че съдържа доста малко кофеин.

Независими научни доказателства демонстрират, че кафето, със или без кофеин, е обвързвано с доста уникални ползи за здравето, в това число нараснала дълготрайност на живота и понижен риск от голям брой типове рак и хронични болести.

Кафето е известните питиета в целия свят, само че някои хора, които обичат усета му, желаят или са принудени да пият кафе без кофеин. Ето за какво за тях е основано безкофеиново кафе.

Какво е безкофеиново кафе?

То също се прави от кафени зърна, само че от тях са отстранени най-малко 97% от кофеина, като се подлагат на развой на декофеинизиране.

Твърдите зърна се затоплят и накисват в течност, с цел да се разтвори и в профил кофеинът по един от четирите метода: Като се употребява единствено вода, като се употребява примес от вода и разтворители (най-често метиленхлорид или етилацетат), приложени непосредствено или косвено, или като се употребява вода и въглероден диоксид. ( 1 )

И четирите метода са безвредни и откакто кофеинът се в профил (е, най-малко 97% от него), зърната се измиват, подготвят на пара и се пекат при температури, които изпаряват всички течности, употребявани при декофеинизирането.

Колко кофеин има в кафе без кофеин?

Декофеинизирането отстранява към 97% или повече от кофеина от зърната на кафето. Типичната чаша кафе без кофеин съдържа към 2 мг кофеин, спрямо типичната чаша нормално кафе, която съдържа към 95 мг кофеин.

Вредно ли е безкофеиновото кафе?

Както всяко кафе, безкофеиновото кафе е безвредно за консумация и може да бъде част от здравословна диета.

Ако се чудите дали самият развой на декофеинизиране е безвреден, отговорът е да. И четирите метода са безвредни и откакто кофеинът се в профил (е, най-малко 97% от него), зърната се измиват, подготвят на пара и се пекат при температури, които изпаряват течностите, употребявани при декофеинизиране.

Ползи за здравето от безкофеиновото кафе

Независими изследвания на учени от цялостен ​​свят не престават да свързват както елементарното, по този начин и безкофеиновото кафе със обилни (и изненадващи) здравословни изгоди.

Като някои от тях включват:

  • Дълголетие
  • Рак
  • Диабет
  • Сърдечно-съдови болести
  • Удар
  • Здраве на черния дроб и бъбреците
  • Душевно здраве

Вижте акцентите от научните проучвания и доказателствата за неповторимите изгоди за здравето на кафето.

Кафе и дългоденствие

В обзор на 21 проспективни изследвания с общо над 10 милиона участници, пиенето на една чаша кафе (независимо дали безкофеин или с кофеин) дневно е обвързвано с 3% понижен риск от гибел, а пиенето на 3 чаши кафе е обвързвано с 13% понижен риск от гибел. ( 2 )

Проучване на над 500 000 души, обхващащо десетилетие, откри, че пиенето на кафе, било то с кофеин или без кофеин, е назад съразмерно обвързвано със смъртността, в това число измежду тези, които пият 8 или повече чаши дневно. ( 3 )

Проучванията на човешките кафези също откриват, че безкофеиновото кафе може да защищити невроните в мозъка. Което може да е от изгода за попречване на развиването на невродегенеративни болести като заболяването на Паркинсон и Алцхаймер. ( 4 ) ( 5 )

Също по този начин наподобява, че както елементарното, по този начин и кафето без кофеин имат позитивен резултат върху умствения крах, обвързвания с напредването на възрастта. ( 6 )

допуска, че пиенето на кафе може да понижи риска на човек от развиване на някои видове рак

В един огромен обзор се допуска, че потреблението на кафе може да понижи риска от следните типове рак: ( 7 )

  • рак на кожата
  • рак на черния дроб
  • рак на простатата
  • левкемия
  • рак на устната празнина
  • рак на ендометриума

Метаанализ на проспективни изследвания при хора сподели, че пиенето на кафе с кофеин и без кофеин е обвързвано с понижен риск от рак на черния дроб. ( 8 )

Консумацията на кафе може да предложи защитни изгоди за рак на гърдата след менопауза. Консумацията на четири чаши дневно е обвързвана с 10% понижаване на риска от рак след менопауза. ( 9 )

Пиенето на кафе е обвързвано с по-нисък риск от рак на дебелото черво при дамите. Проучване демонстрира, че има 20% понижен риск от рак на дебелото черво при дами, които пият повече от 3 чаши кафе дневно, спрямо тези, които пият по-малко от една или по-малко. ( 10 )

Имайте поради обаче, че единствено част от проучванията преглеждат изгодите за здравето от общоприетото кафе, като малко изследвания се концентрират съответно върху кафето без кофеин.

Пиенето на кафе се свързва с понижен риск от диабет вид 2

Проучванията демонстрират, че пиещите кафе са изложени на по-нисък риск от развиване на диабет вид 2, който съставлява 90-95% от случаите на диабет в света. Те също по този начин демонстрират, че хората, които пият четири или повече чаши кафе на ден, имат 50% по-нисък риск от диабет вид 2. ( 11 )

Кафестол, съединяване, открито в кафето, може да помогне за попречване на диабет вид 2. Установено е, че съединението покачва секрецията на инсулин, понижава равнищата на глюкозата на гладно и усъвършенства инсулиновата сензитивност при мишки. ( 12 )

Намалени признаци на киселини

Доста хора имат киселини и пиенето на безкофеиново кафе може да облекчи тези симтомит. Доказано е, че кафето без кофеин предизвиква много по-малко киселинен рефлукс от общоприетото кафе. ( 13 ) ( 14 )

Други положения при които кафето е потребно

  • инсулт – Мащабно изследване в Япония откри, че по-високата консумация на зелен чай и кафе е назад обвързвана с риска от ССЗ и инсулт в общата популация.  ( 15 )
  • здраве на бъбреците – Консумацията на кафе е обвързвана с понижен риск от хронично бъбречно заболяване. ( 16 )
  • психологично здраве – Независим мета-анализ откри, че потреблението на кафе е обвързвана с понижен риск от меланхолия. ( 17 )

Също по този начин, би трябвало да се има поради, че приема на прекалено много кофеин може да аргументи неприятни странични резултати при някои хора: ( 18 )

  • проблеми със съня
  • главоболие
  • гадене
  • раздразнителност
  • нараснала сърдечна периодичност
  • тревога
  • дисфория или неприятно въодушевление

Колко кофеин е прекалено много?

Смята се, че умереният банкет на кофеин може да бъде част от здравословните диети за множеството възрастни – нормално до 400 мг дневно или към 4-5 чаши кафе. ( 19 )

Указанията може да варират за хора с избрани медицински положения.

Виж още:

Докато мислите за приема на кофеин, имайте поради, че кофеинът се намира освен в кафето, само че и в други храни и питиета, тъй че помислете за всички евентуални източници.

Всяко тяло е друго, тъй че всеки би трябвало да ревизира здравните рекомендации от приети органи, да слуша по какъв начин тялото ви реагира на кофеина и да се съветва с персоналния си доктор, в случай че имате някакви въпроси.

Обикновеното кафе има някои преимущества пред безкофеиновото

Предимства, които се свързват единствено за кафето с кофеин:

  • усъвършенствано атлетично показване ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )
  • възстановяване на метаболизма и изгарянето на мазнините. ( 23 ) ( 24 )
  • усъвършенствано въодушевление, време за реакция, памет и умствена функционалност ( 25 ) ( 26 ) ( 27 )

Въпреки това ще споменем още веднъж, че изследванията на елементарното кафе са доста по-обширни от тези на безкофеиново кафе.

Прочети Още:
1.
2.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР