Без програма, без дебати и без солиден опонент - с

...
Без програма, без дебати и без солиден опонент - с
Коментари Харесай

Кампанията на Путин - без програма, без дебати, без опоненти

Без стратегия, без диспути и без стабилен конкурент - с акция, сведена до най-малко, Владимир Путин разчита да завоюва президентските избори на 18 март и да получи четвърти мандат.

Посещение в цех в Ростов на Дон, среща с учени в Новосибирск, демонстрация в памет на руската победа над нацистка Германия във Волгоград... Силният човек в Русия, какъвто е към този момент над 18 години, зачести обществените появи като държавен глава, само че усърдно заобикаля всевъзможни обещания, всевъзможни срещи с народа и предизборни манифестации.

" Путин не води предизборна акция. Той извършва президентските си отговорности, което в действителност е и неговата акция - изяснява политологът Андрей Колесников от центъра " Карнеги ". - Той е единственият претендент без стратегия. Това буди мощна паника, тъй като издава неуважение към своя народ. "

Основният противник на настоящия водач Алексей Навални бе отхвърлен поради влезнали в действие присъди и изходът от вота не буди подозрения: ще е голяма изненада, в случай че Владимир Путин не бъде избран отново за мандата до 2024 година Тогава ще се навърши съвсем четвърт век, откогато бе посочен от Борис Елцин за негов правоприемник.

Месец преди изборите се чака да го поддържат над 71.5% от гласоподавателите, сочи анкета, чиито данни популяризира в сряда близкият до държавното управление център ВЦИОМ. Това надвишава неговия резултат от 2012 година (63,6 на сто) и оставя съперниците му надалеч обратно.

Владимир Путин отхвърли да взе участие в каквито и да било диспути със своите противници и да употребява ефирното време, отредено на претендентите. Но непроменяемо остава в обектива на малките екрани, които наблюдават какво прави.
Няколко предизборни плаката из улиците го демонстрират, позиращ непретенциозно пред карта на федерацията под лозунга " Силен президент за мощна Русия ". По-многобройни плакати на изборната комисия приканват руснаците да гласоподават с апела " Нашата страна, нашият президент, нашият избор! ".

Фотогалерия: Путин броди из тайгата >

Основното предизвикателство пред Владимир Путин е да обезпечи задоволителна интензивност пред урните, с цел да легитимира резултата от идните избори, който наподобява превдварително решен.

" Върнахме се към нещо, което се надявахме да загърбим след краха на руската власт - към ритуалните избори, които не вземат решение въпроса за властта, тъй като резултатът е програмиран ", написа политическият хроникьор Фьодор Крашенинников в опозиционния седмичник " Ню Таймс ".

" Цивилизована " акция

Най-запомнящ се облик в тази предизборна акция, лишена от съспенс, остава фрагментът с Владимир Путин, който се потапя в заледено езеро на Богоявление.

Всяко събитие с негово присъединяване бе усърдно проведено, медиите - държани на разстояние, а поканените - уверени симпатизанти. Щом Путин посети да вземем за пример конгрес, събрал кметовете на дребни градчета, един от тях трогателно съобщи, че близнаците му са родени на същия ден като президента.

Според журналиста Олег Кашин от новинарския уебсайт Republic.ru Владимир Путин " в действителност няма предпочитание да прави каквото и да било - ето главната вест от тези президентски избори ".

Политологът Николай Калмиков от лагера на прокремълските наблюдаващи приветства " цивилизованата " акция. Президентът прави " същинска, съответна работа и тя води до по-добри резултати от популистките осъществявания за печелене на точки ", счита този специалист от Руската академия за национално стопанство и държавна работа.

Нови противници

В отсъствието на Алексей Навални, който съумя предходната година да изведе на улицата десетки хиляди младежи и прикани за протест на вота, Владимир Путин ще се изправи против двама нови противници - демократичната опозиционерка Ксения Собчак и Павел Грудинин, предприемач милионер, повдигнат от комунистическата партия.
Бивша звезда от телевизионно риалити, след това журналистка от опозицията, Ксения Собчак претендира да сплоти недоволните от путинския строй като олицетворение на вота " срещу всички " (отменена през 2006 година рубрика от съветските изборни бюлетини, бел. прев.).

 Кампанията на Путин - без стратегия, без диспути, без съперници
© Associated Press

Тя прочее признава, че разчита едвам на 3% от гласовете - само че е фамозна с доста сурови рецензии против съветския президент, необикновени за всеобщите медии.

Кандидатът на компартията Павел Грудинин, шеф на совхоза " Ленин " - плодово и млекопроизводително стопанство край Москва, сега е на втора позиция макар прекомерно отрицателното медийно отразяване. По данни на ВЦИОМ за него считат да гласоподават 7.3 на 100 от гласоподавателите.

Според специалиста Андрей Колесников същинската " конспирация " на сегашната акция се крие в тези две фигури - по-точно в изгледите Ксения Собчак да образува демократична партия след президентския избор, а Павел Грудинин да поеме управлението на компартията от Генадий Зюганов, неин водач след краха на Съветския съюз. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР