Без повече измиване на ръцете, както досега, призова Джамбазки в

...
Без повече измиване на ръцете, както досега, призова Джамбазки в
Коментари Харесай

Джамбазки: Настоявам за остра и категорична позиция на МВнР за нападнатите българи в Скопие

Без повече измиване на ръцете, както до момента, прикани Джамбазки в свое писмо Мария Габриел
Българският представител в Европейския парламент и съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки изпрати писмо до министъра на външните работи на Република България Мария Габриел, в което зове за незабавна позиция на външно министерство, както и реакция от страна на властимащите в Република Северна Македония след вчерашните похищения по отношение на българи в Скопие преди мача сред ПФК „ Левски “ и Семеен кодекс „ Шкупи “.

" За следващ път българската страна не съумява да отбрани своите жители от дискриминирането и ченгеджийските номера на управляващите в Скопие. А българите са принудени да изживяват тази подигравка, държани без вода и храна в килиите на северномакедонските районни ", твърди той.

 

Публикуваме цялото писмо на Джамбазки до Габриел:

ДО МАРИЯ ГАБРИЕЛ

МИНИСТЪР НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМА Г-ЖО ГАБРИЕЛ,

Вчерашната футболна среща (27.07.2023) сред ПФК „ Левски “ и Семеен кодекс „ Шкупи “ беше белязана от невиждани дейности на управляващите в Република Северна Македония, както и от експанзия, приключила с тежки контузии за последователи на ПФК „ Левски “, които подведени и озовали се в скопския квартал „ Чаира “, са нападнати.

На първо място желая да отбележа целенасочените провокации към почитателите на ПФК „ Левски “. Още с влизането си на територията на Република Северна Македония те са задължени да стоят 1 час на граничния пункт, с цел да бъдат ескортирани до стадион „ Тодор Проески “. Без да има от кое място да си купят вода или храна. Впоследствие, по време на ескорта, са подложени на редица инспекции, които включват полицейски кучета, инспекции на персоналния багаж и колите. Нещо извънредно излишно на фона на това, че същите български жители са обискирани на Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево - Деве хълм.

След идването на паркинга до стадиона, където също няма обезпечени условия за гостуващите почитатели, те са подложени на още 6 обиска, с цел да влязат на самия стадион, с цел да могат да следят срещата. Биват събувани и събличани, като че ли са нарушители с издадени към този момент присъди. След като почитателите научават за потърпевшите си съидейници, и заради основаното от голословните непрекъснати инспекции напрежение, поражда спор със силите на реда, при който има арестувани. Тук съм задължен да отбележа, че ми беше обявена информация за почитатели, които даже не са достигнали до стадиона, а още на автомагистралата са били задържани, а обвиняванията им са били променяни на няколко пъти.

Не мога да не отбележа също по този начин извънредно бавната реакция на българските институции и неведението, в което са държани почитателите на ПФК „ Левски “, които в символ на митинг прекарват над 3 часа след края на срещата на стадион „ Тодор Проески “ с обикновеното искане - да бъдат освободени техните другари от скопските арести. За мен е и неясно за какво никой от посолството или консулството, които съгласно известието на Министерство на външните работи са реагирали, не се е свързал с почитателите, а те са били принудени да събират пари и да гадаят за броя арестувани, които съгласно изнесена от премиера на Северна Македония информация са 19 българи.

За следващ път българската страна не съумява да отбрани своите жители от дискриминирането и ченгеджийските номера на управляващите в Скопие. А българите са принудени да изживяват тази подигравка, държани без вода и храна в килиите на северномакедонските районни.

Настоявам за остра и безапелационна позиция на Министерство на външните работи, както и за бърза реакция на ръководещите в Северна Македония по разкриване на нападателите на нашите братя, а не измиване на ръцете - както до момента.

 

С почитание,
Ангел Джамбазки

Съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване

Председател на българската делегация в групата на Европейските консерватори и реформисти
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР