Без обща позиция приключи Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

...
Без обща позиция приключи Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).
Коментари Харесай

КСНС завърши без обща позиция, актуализацията на бюджета раздели партиите

Без обща позиция завърши Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Той бе призован от президента Румен Радев по тематиката " Необходими финансови ограничения за превъзмогване на евентуална здравна и социално-икономическа рецесия от пандемията от COVID-19. Мерки за противопоставяне на засиления миграционен напън през границата на Република България с Република Турция ".

На " Дондуков " 2 се появиха ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов, ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, водачът на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Корнелия Нинова, ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, ръководителят на ПГ " Демократична България " Христо Иванов, ръководителят на ПГ " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова.

В съвещанието участваха и служебният министър председател Стефан Янев, ръководителят на Народното събрание Ива Митева, служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Светлан Стоев, на труда и обществената политика Гълъб Донев, на стопанската система Кирил Петков, на финансите Асен Василев, на опазването на здравето Стойчо Кацаров, на защитата Георги Панайотов.

Именно наличието на икономическия министър стана причина водачът на Движение за права и свободи . Пред публицисти той изясни, че си потегля в символ на митинг поради наличието на непознат жител, визирайки явно Кирил Петков и неговия канадски паспорт. Като втора причина, Карадайъ посочи настояването на служебния кабинет партиите на сляпо да одобряват в актуализацията на бюджета 1,2 милиарда лв. за непредвидени и изключителни разноски.

" Тоест, празен чек по модела на ГЕРБ. Моделът е " празен чек за разпределяне от джипката ". Явно има нова джипка ", възкликна водачът на Движение за права и свободи.

Така разногласията към актуализацията на бюджета изместиха на назад във времето оповестените две съществени тематики за съвещанието на КСНС. Близо 4 часа представителите на парламентарно показаните сили и президентът обсъждаха нуждата от " ремонт " на финансите на страната, само че по този начин и не стигнаха до консенсус.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов не приказва пред медиите след края на срещата, само че съпартийката му и , че мястото за спор по тематиката е в Народното събрание, като проектобюджетът е импортиран от служебния кабинет в Народното събрание и следва разискването му в зала.

" Фокусът беше преместен. Не беше мястото в Президентството да се дебатират тези въпроси. Смятам, че народните представители напълно скоро ще стартират да се занимават с този въпрос. В сряда първа точка в дневния ред ще бъде конституирането на комисиите. Имам уверението от сътрудниците, които ще бъдат в бюджетната комисия, че още в сряда ще има съвещание, в случай че такава бъде определена и ще стартира работа по актуализацията ", изясни Митева.

Същата позиция застъпи и шефката на ПГ на ГЕРБ/СДС нито на втората, нито на третата политическа мощ. Атанасова също акцентира, че дебатът за актуализацията на бюджета не би трябвало да се води в президентската институция, а в Народното събрание, макар че, по думите й, Румен Радев е виновен за всичко, което се случва във действието на изпълнителната власт.

Настояваме дебатът за бюджета да се води в Народното събрание и той да не се обвързва по никакъв метод с другите конституционни процедури, имам поради връчване на последващи мандати, уточни Атанасова. Смятаме, че би трябвало да стартира бързо да се движи конституционната процедура да се връчи мандат на нас като втора политическа мощ, означи тя и напомни, че ГЕРБ-СДС са декларирали, че ще върнат мандата.

От своя страна лидерката на социалистите Корнелия Нинова сподели, че в Народното събрание, само че ще внесе корекции сред първото и второто четене. " Не можем да оставим хората, и здравната система, и пенсионери на прага на тежка зима и на толкоз рецесии без актуализация на бюджета ", безапелационна бе Нинова.

Тя дефинира днешното съвещание като тежко. Тежък съвет, разнообразни отзиви, за жалост не постигнахме единодушие . Не стигнахме до общо умозаключение, че тази актуализация е нужна, заключи Нинова. И изрази мнение, че съветът е почнал неприятно, тъй като е имало хора, които не са желаели министър Кирил Петков да участва.

Съпредседателят на " Демократична България " , че бюджетът е конструиран, очаквайки средства от проекта за възобновяване, защото политическата вероятност за неговото влизане в деяние е неразбираема. Той сподели още, че партията няма да поддържа мандат, връчен на Българска социалистическа партия.

" Демократична България осъзнава - първо, че страната има потребност от ръководство и че единственият късмет за това е към третия мандат. Същевременно ние имаме доста ясни задължения в нашето предизборно съглашение, два пъти сме се явили (на избори - б.р.) с него, в това число във връзка с Българска социалистическа партия, че не можем да подкрепим държавно управление с техен мандат.

Затова нашият апел е - в случай че " ИТН " трансформират позицията си, тъй като в случай че те не трансформират позицията си за безучастие и неподкрепа, при никакви условия на държавно управление от трети мандат, тази догадка въобще отпада ".

Според ръководителя на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! " Мая Манолова и се интересуват единствено от личните си партийни ползи, а не от проблемите на българските жители. " Жалко е, че не схващат отговорността пред хората, която имаме. Цинично е да има събрани близо 2 милиарда лв. повече в приходната част на бюджета и поради неналичието на съгласие хората да не могат да бъдат подкрепени ", сподели Манолова.

Тя добави, че е обезпокоена от неналичието на минимално единодушие на парламентарните партии във връзка с рисковете пред България и възможните бъдещи рецесии - мигрантската, здравната, обществената с растежа на цените.

, който направи изказване и акцентира, че в случай че Народното събрание не актуализира бюджета, българите за следващ път ще изнесат рецесията на своя тил. Румен Радев означи, че множеството парламентарни партии считат, че дебатът за бюджета може да се води само в Народното събрание и съобщи, че за него това е въпрос, касаещ директно националната сигурност.

Според президента, две рецесии - здравната и мигрантската, ще преобладават публичния дневен ред през есента. Тяхното преодоляване изисква организация, старания и финансов запас, сподели Радев. Той уточни, че служебното държавно управление е съумяло да обезпечи нужните финансови средства в хазната, само че съобщи, че с цел да може те да стигнат до лечебните заведения, до нуждаещите се, до медицинските експерти, работещите и бизнесмените в условия за рецесия, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата, би трябвало Народното събрание да актуализира бюджета.

Малко след изказването на президента, от прессекретариата му оповестиха, че на 17 и 18 август Румен Радев ще организира с парламентарно показаните политически сили в 46-ото Народно заседание в границите на конституционната процедура за връчване на изследователски мандат за сформиране на държавно управление.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР