Без излишен оптимизъм започва годината за малкия и среден бизнес

...
Без излишен оптимизъм започва годината за малкия и среден бизнес
Коментари Харесай

Проучване: Почти половината от малкия и средния бизнес в България е в режим на оцеляване

Без непотребен оптимизъм стартира годината за дребния и междинен бизнес у нас. Докато инфлацията пораства, а страхът от криза се ускорява, търговците и ХоРеКа (хотели, заведения за хранене, кафенета) секторът остават обезпокоени от сегашното и несигурни за бъдещето, демонстрира изследване на Glovo. Близо половината от участниците в проучването настояват, че са в „ режим на оцеляване “, а едвам 25 на 100 от тях плануват забележителен напредък до края на 2023-а. 

Промяната в потребителските привички след пандемията и последвалият стопански спад са главната причина за паника. Като директно предизвикателство повече от половината от интервюираните показват свитите разноски на клиентите (57%) и инфлацията (54%), а близо три четвърти се тормозят за бъдещите облаги.  

Преобладаваща част от участниците (88%) в изследването са уверени, че с цел да останат конкурентни на пазара, би трябвало да познават добре потребителските потребности. Според 76% от запитаните, в бъдеще клиентите ще желаят още по-голям избор и по-персонализирани услуги. Близо 40 на 100 пък са забелязали, че актуалните потребители се интересуват повече от опита си при поръчка на храна онлайн, в сравнение с от прекарването във физическите обекти. 32% смятат  оптимизацията на доставките за решаваща за бъдещето на техния бизнес. 

Промените в икономическата конюнктура и в потребителските настройки стимулират бизнесът да търси нови благоприятни условия. Почти половината от интервюираните търговци и ресторантьори (43%) виждат късмет за напредък в привличането на софтуерен сътрудник, демонстрира изследването на Glovo в съдействие с изследователската компания Ipsos. На този стадий обаче единствено 34 % от интервюираните представители на дребния и междинния бизнес са се обърнали към технологиите, с цел да станат по-гъвкави. По този индикатор България наподобява доста повече на Португалия, в сравнение с Англия, където 9 от 10 бизнеса са въвели нови технологии, помагащи им да се оправят с провокациите на бързо изменящия се пазар. 

Резултатите от проучването идват малко след старта на Glovo Local - нова стратегия, която дава цялостен пакет от услуги и решения за дребния и междинен бизнес и дава опция за дигитализирането на артикули и услуги на локалните бизнеси посредством самостоятелни решения, съобразени с техните потребности и цели. Програмата започва на всички 25 пазара, на които мултикатегорийното приложение  оперира и е първата сходна в Европа, Африка и Азия. 

Проучването на Ipsos е извършено в интервала октомври-ноември 2022 година посредством разбъркан способ на събиране на данни (чрез телефонни и лични интервюта). Извадката включва общо 300 респондента: бизнесмени, притежатели и мениджъри по доставките от промишленостите ХоРеКа и търговия на дребно в България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР