Без дебат с одобрението на 93-ма народни представители, 9 против

...
Без дебат с одобрението на 93-ма народни представители, 9 против
Коментари Харесай

Без дебат депутатите приеха промените в мерките срещу прането на пари

Без спор с утвърждението на 93-ма народни представители, 9 " срещу " и 42  " въздържали се " Народното събрание одобри измененията в Закона за ограниченията против изпирането на пари на първо четене. Промените отразяват рекомендациите от последния отчет на Комитета от специалисти за оценка на ограниченията против изпирането на пари към Съвета на Европа. С тях се вкарва механизъм за неотложно даване на информация от данъчните и митнически служби към ДАНС, когато при реализиране на законоустановените си функционалности открият обстоятелства и условия, които може да са свързани с изпиране на пари. Целта на поправките е да се реализира по-голяма правна изясненост и дейно осъществяване на интернационалните стандарти.

Финансовите институции се задължават да изследват задачата и характера на тези интервенции и да означават документално своите изводи, като ги съхраняват разполагаем на дирекция " Финансово разузнаване "  в ДАНС, на съответните органи за контрол и на инспекторите за интервал от 5 години. В избрани случаи – по напътствие на шефа на дирекция " Финансово разузнаване ", данните за клиентите и документите за осъществените покупко-продажби и интервенции ще се пазят и за 7-годишен интервал. 

Проектозаконът, внесен от Министерски съвет, планува ограниченията за предварителна защита на потреблението на финансовата система за задачите на изпирането на пари да не са наложителни за лица, които не са свързани с открити рискови събития. За такива се смятат професионалните съюзи, съсловните организации, юридическите лица, към които има взаимоспомагателни каси, централните депозитари на скъпи бумаги, пазарните оператори или контролираните пазари и презастрахователите.

Със законопроекта се предлага още от обсега на ограниченията да отпаднат и лица, за които са въведени други механизми в законодателството за даване на информация, като Националната организация за приходите и митническите органи. 

Припомняме, че предходната седмица от законопроекта отпаднаха мерките за предварителна защита против изпирането на пари за търговците на едро. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР