Без да се смущават от нарастващото напрежение между Пхенян и

...
Без да се смущават от нарастващото напрежение между Пхенян и
Коментари Харесай

Все повече китайски туристи посещават Северна Корея от носталгия по "бедните държави"

Без да се смущават от възходящото напрежение сред Пхенян и Вашингтон, която опъва нервите на редица политици по света, непрекъснат поток от китайски туристи минава през пропускателния пункт в Дандун всяка заран. От севернокорейската страна ги чакат десетки тиристически рейсове, на които те се качват за разнообразни типове екскурзии - от ден в прилежащия регион Синиджю до посещаване в основните градове на Северна Корея, в това число столицата Пхенян, което продължава седмица.

" Любопитни сме. Искаме да забележим по какъв начин живеят, " сподели Су Жуан в четвъртък, преди да пресече река Ялу, която е естествена граница сред двете страни. Су пътува с другари и членове на фамилията от Ханджоу в Източен Китай.

" Искам единствено чувството на носталгия - да видя бедна страна, каквато (беше Китай, когато) бях млад, " сподели мъж на към 50 години, от провинция Джилин, който отхвърли да се показа. Малцина от туристите показаха терзания поради непрекъснатите ракетни проби на Пхенян от последните месеци, които доведоха до нови наказания на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации против Северна Корея. Междувеременно режимът отхвърли предизвестията на американския президент Доналд Тръмп, че ще следват " огън и гняв " при опасност против Съединените щати като " цялостна нелепост " и разгласи проекти за ракетен удар покрай тихоокеанската територия Гуам.

Туроператори изясняват, че туристическата промишленост си остава в положително положение. Трафикът, изключително този с нискобюджетни групи, нараства устойчиво през последните няколко години, макар че Северна Корея си остава една от най-изолираните страни и без значение от тестванията и глобите. На флаер за еднодневното пътешестване до Синиджю се популяризира разходка до централния площад, където човек може да се поклони пред бронзова скулптура на създателя на страната, президента Ким Ир Сен, както и до фабрика за козметични артикули, музей на революционната история, музей на историята и културен парк. " Може да празнувате със специфичната севернокорейска храна дружно с топли и гостоприемни севернокорейци, " продължава текстът.

 Все повече китайски туристи посещават Северна Корея от носталгия по
© Staff, Reuters

Фериботи и лодки

Туристическата организация на Китай към момента е разгласила " разбивка " на целия брой китайци, посетили Северна Корея от 2012 година насам, когато по данни на Пекин 237 000 души са пристигнали на отмора в страната.

Но единствено пътуващите от Дандун са се нараснали до 580 000 във втората половина на 2016 година, отбелязва държавната китайска новинарска организация. Според неин материал 85 на 100 от визитите на китайски туристи в Северна Корея са от Дандун. Все отново това остава дребна част от осемте милиона китайци, посетили Южна Корея през 2016 година

Туристите могат да заловен ферибот или чартърни моторни лодки по Ялу, с цел да надзърнат в севернокорейските села и да видят севернокорейски граничари.

 Кадър от столицата Пхенян.
© Damir Sagolj, Reuters

Кадър от столицата Пхенян.

Един от туроператорите, които търсят по-заможни и искащи завършения туристи, сподели, че през последните седмици е получил повече запитвания за това дали е безвредно да се пътува до страната. " Но тези, които питат, нормално по този начин или другояче са решили да пътуват, " споделя компанията за " Ройтерс ". " Идеята за малко заплаха ускорява тръпката и мистерията на визитите в Северна Корея. "

Екскурзоводът Тън И сподели, че въпреки напрежението на Корейския полуостров да стопира някои пътуващи, други бързат да посетят страната, до момента в който към момента могат да го създадат. " Има много туристи в групите ми, които споделят, че желаят да видят Северна Корея в затворения си тип, до момента в който към момента могат. Няма да е същото, в случай че режимът рухне. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР