Бейрут, Ливан — Ръководителят на Хизбула Хасан Насрала в петък

...
Бейрут, Ливан — Ръководителят на Хизбула Хасан Насрала в петък
Коментари Харесай

Облекчение в Ливан, докато Насрала на Хизбула се въздържа от по-широка израелска война

Бейрут, Ливан — Ръководителят на Хизбула Хасан Насрала в петък прикани за преустановяване на огъня в Газа, като в същото време въздържа оповестяването на по-широк спор с Израел, донасяйки облекчение на Ливан, където мнозина се опасяваха от вероятностите за война.

Насрала съобщи, че нападението на Хамас от 7 октомври против Южен Израел, което сложи началото на актуалната война, е осъществено без знанието на Хизбула или Иран, в телевизионно послание онлайн в петък.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла. Каква е позицията на света във връзка с Газа? Речта на Хизбула Хасан Насрала за войната Израел-Хамас: Ключови заключения Снимки: Хиляди се събраха в Бейрут за речта на ръководителя на Хизбула Насрала Анализ: Бомбардировките на Израел в Газа се оказаха скъпи, за Израел завършек на списъка

И въпреки всичко водачът на подкрепяната от Иран шиитска политическа партия и въоръжена група също сподели, че всички варианти са на масата за усилване на връзките с Израел, в случай че рецесията в Газа се задълбочи, в каквито бяха първите му мнения за войната. Насрала хвърли виновността за актуалната кланица в Газа, където бяха убити повече от 9000 палестинци, в краката на Съединените щати.

„ Има боязън от ескалация или че [ливанският] фронт може да докара до по-широка война “, сподели Насрала. „ Това е допустимо и врагът би трябвало да го има поради. “

Засега войната в Ливан е изолирана в южния район. Насрала подсети на феновете това. „ Казват, че [аз] ще разглася, че ще влезем във войната “, сподели той. Но „ влязохме в борбата от 8 октомври. “

Повече от 70 души са починали от ливанската страна от началото на военните дейности. Повечето от убитите са бойци на Хизбула, само че измежду тях има цивилни и един публицист на Ройтерс. Израел сподели, че шестима бойци и един граждански са починали от тяхна страна, макар че Хизбула твърди, че е умъртвила или ранила 120 израелски бойци.

Предварата на речта накара страната да се тревожи от вероятността Ливан да влезе в по-широка борба с Израел. За момента тези страхове са разсеяни.

„ За доста ливанци те може да намерят някаква форма на убеденост, че не се впускаме в тотална война “, сподели Никълъс Бланфорд, основан в Бейрут специалист към Атлантическия съвет.

„ Насрала сподели, че провалянето на Израел е метод малко по малко и няма да бъде осъществено с един удар. “

Някои от политическата класа на Ливан, в това число служебният министър председател Наджиб Микати, правеха изказвания за отбягване на по-широка война. Въпреки тези старания, мнозина в Ливан считат, че всяко решение да се вкара страната във война е в ръцете на един човек: Насрала.

Ливан с неспокойствие очакваше думите на Насрала след оповестяването на речта на 29 октомври. Преди речта в петък доста магазини в Бейрут затвориха рано. Трафикът беше по-рядък от нормално, защото доста хора или напускаха работа по-рано, или работеха от разстояние.

Груповите чатове разменяха мемове или тревожни смешки за това какво би споделил Насрала. Големи тълпи се събраха в южните покрайнини на Бейрут, Южен Ливан и източната част на долината Бекаа на страната, с цел да гледат речта. Хизбула се радва на известна база за поддръжка и в трите области.

В кафене край брега на Бейрут Хейтам изпуши цигара. „ Разбира се, че се опасяваме “, сподели Хейтъм единствено минути преди Насрала да се появи на екрана, облечен в черен тюрбан и рокля. Ако Насрала реши да влезе в по-широка война, „ Израел може да хвърли бомба тъкмо тук, където седнал съм “, добави той.

В обръщението си Насрала разказа в детайли дейностите, подхванати от Хизбула по Синята линия – линията, която разграничава Ливан от Израел – и сподели, че актуалната борба има невиждано значение.

„ Това, което се случва на нашия фронт, не се е случвало от 1948 година, даже по време на войната от юли 2006 година “, сподели Насрала. Дни преди речта Насрала подписа ръкописно писмо, изискващо всички членове на Хизбула, убити при интервенции, да бъдат оповестени за „ мъченици по пътя към Йерусалим “.

Насрала сподели също, че Хамас е работил самичък на 7 октомври, като отхвърли догатките, че Иран или Хизбула са помогнали за планирането на тази офанзива. Той също по този начин настоя, че гибелта на цивилни по време на интервенцията е в ръцете на Израел, а не на Хамас, макар изказванията на Amnesty International, че са ревизирали видеоклипове на Хамас, които стрелят и убиват цивилни.

Въпреки че Насрала разгласи актуалната борба за невиждана, той употребява образци за интервенции на опозиция от 80-те години на предишния век и войната от юли 2006 година сред Хизбула и Израел. Въпреки хилядите жертви – най-вече цивилни – от страна на Ливан през 2006 година, статутът на Хизбула беше укрепен, откакто устоя 34 дни на война против най-силната войска в Близкия изток.

Насрала наподобява предполагаше, че в случай че Хамас устои на израелския бараж, това ще алармира за победа за групировката, сходна на тази на Хизбула през 2006 година Въпреки това, Насрала също уточни, че в случай че нещата ескалират в Газа, те също ще се нажежат на границата с Ливан.

„ Това е съвсем отговор на рецензиите от страна на някои водачи на Хамас, че Хизбула не прави задоволително “, сподели Бланфорд. „ Той изясни с някои детайлности, че дейностите на Хизбула по границата са отвлекли забележителен брой войски, в това число елитни сили, надалеч от Газа, с цел да се грижат за северната граница на Израел. “

Насрала като че ли уточни, че до момента в който Хамас може да устои против армията на Израел, няма да има потребност от интервенция. „ Елиминирането на Хамас е непостижима цел “, сподели Насрала.

На процедура, сподели Бланфорд, Насрала даде да се разбере, че Газа към момента е главният фронт и границата на Ливан с Израел ще остане второстепенна.

„ Когато пресечеш целия огън и хвалби, това беше рационална тирада “, сподели Бланфорд. В същото време обаче Насрала „ явно нямаше да даде никакви уверения на американците или израелците “ за отбягване на ескалация, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР