Берлинският монетен двор пуска възпоменателна монета в чест на 70-годишнината

...
Берлинският монетен двор пуска възпоменателна монета в чест на 70-годишнината
Коментари Харесай

Най-грозната монета в света е посветена на наденица

Берлинският монетен двор пуска възпоменателна монета в чест на 70-годишнината на паметния махленски кулинарен специалитет наденица с горчица. Къривурстът, който съставлява печена на скара наденица в лют сос, е основан през 1949 година от берлинчанката Херта Хойвер, написа Блиц. 

``
реклама
 
Градската легенда гласи, че Херта измислила рецептата на 4 септември 1949 година, до момента в който се опитвала да притегли повече клиенти пред своята будка в Западен Берлин. За задачата тя употребила две съставки, донесени от окупационните британски и американски войски в годините след Втората международна война - кетчуп и къри на прахуляк. 
 
Експериментът й се оказва извънредно сполучлив, тъй като седем десетилетия по-късно къривурстът е една от емблемите на немската улична кухня. В днешно време германците и гостите на Берлин изяждат по 800 милиона наденички годишно.   
 
Монетата, направена от Staatliche Munze Berlin (Държавният монетен двор на Берлин), е от сребърен алуминий и изобразява създателката на именитото ястия Херта Хойвер, застанала до две огромни наденици, покрити с лют сос. В едната от тях е забодена дървена вилица. 
 
Възпоменателната колбас монета се продава на цена от 13 евро. Първоначалният тираж е от 2500 броя. 
 
В обществените мрежи обаче се появиха редица мнения, които подлагат на критика естетическото оформление на монетата. Някои от тях даже я дефинират като " неописуемо грозна ", а английският публицист Оливър Муди я назовава " най-грозното нещо в историята на нумизматиката ".

Феновете на берлинските наденички пък са на мнение, че именитото ядене в никакъв случай не е блестяло с външния си тип, а по-скоро със своите вкусови качества.
 
За страдание, истинската рецепта за къривурста няма по какъв начин да бъде възобновена изцяло, тъй като нейната създателка я взима със себе си в отвъдното. Херта Хойвер умира през 1999 година, само че до края на живота си не споделя с никого точните съставки на паметно ядене, даже и със брачна половинка си.

В най-силния си интервал през 60-те и 70-те години на предишния век нейното заведение дава работа на 19 души. 
 
За сметка на това през днешния ден по целия свят се подготвят най-различни нейни разновидности. В някои от елитните берлински заведения за хранене порция къривурст може да коства повече от номиналната стойност на възпоменателната монета, като постоянно се сервира с чаша шампанско. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР