Берлин подчертава, че планът за привличане на по-квалифицирана работна ръка

...
Берлин подчертава, че планът за привличане на по-квалифицирана работна ръка
Коментари Харесай

Германия ще улесни наемането на работници от трети страни

Берлин акцентира, че проектът за привличане на по-квалифицирана работна ръка от трети страни няма нищо общо с дългогодишния политически спор по отношение на политиката за бежанците

Ниво на безработицата в Германия

Увеличаване

Ниво на безработицата в Германия

Преглед на оригинала [FInancial Times] Смаляване

Търсене за свободни работни места в Германия

Увеличаване

Търсене за свободни работни места в Германия

Преглед на оригинала [Financial Times] Смаляване
Още по тематиката
Германия обмисля да предложи финансова помощ на Турция

Притесненията са за разгръщане на рецесията, която ще дестабилизира региона и ще докара до нова мигрантска вълна
29 авг 2018
Европейска инвестиционна банка финансира Nokia с 500 млн. евро, с цел да развие 5G технологията си

Европа се стреми да настигне Китай и Южна Корея във връзка с технологията последващо потомство
28 авг 2018
Франкфурт чака договорка Deutsche-Commerzbank

Сливането сред двете банки е въпрос на време съгласно немски банкери
28 авг 2018 Херберт Щрибих ръководи компания за превоз на товари покрай югозападния немски град Ращат. Сблъсква се обаче с постоянно срещан проблем: работата е прекомерно доста, а няма задоволително служащи. " Получавам поръчки от разнообразни компании всеки ден, които желаят да работим за тях, само че се постанова да им отхвърлям ", изяснява той.

Проблемът води до нов закон

" Тези дни одобрявам поръчки единствено от постоянни клиенти ", споделя Щрибих пред Financial Times. Неговата компания се нуждае от най-малко 6 складови служащи и 5 водачи на камиони, само че локалният пазар на труда е безпаричен. " Не можете да повярвате какъв брой мъчно се намират хора! ", споделя той, като е пресметнал, че може да усили оборота си с 15%, в случай че единствено откри задоволително личен състав.

Подобни недоволства споделят бизнесмени и икономисти от цялата страна. Те предизвестяват, че неналичието на квалифицирана работна ръка е толкоз огромна, че нанася съществени вреди върху немската стопанска система.

За да позволи този проблем, държавното управление на Ангела Меркел е подхванало явно, само че и политически противоречиво решение - да наема повече задгранични служащи от страни, които не са членки на Европейски Съюз. Подготвя се нов закон, който ще улесни привличането на по-квалифицирана работна ръка в Германия, а държавните чиновници се надяват да бъде признат преди края на годината.

Както се показва в неотдавнашен държавен документ, обвързван с планувания закон, " неналичието на квалифицирана работна ръка се обрисува като забележителен риск за немската стопанска система ". Според него работещите от Германия и Европейски Съюз (които имат право да се откриват и работят на всички места в съюза) просто не са задоволително, с цел да дават отговор на условията на локалния бизнес.

Берлин акцентира, че проектът за привличане на по-квалифицирана работна ръка от трети страни няма нищо общо с дългогодишния политически спор по отношение на политиката за бежанците. Християндемократите обясниха няколко пъти, че новият закон не е тласък за привличането на повече бежанци и неквалифицирани мигранти в Германия.

Не е обвързвано с бежанците

Притесненията на ръководещата коалиция се дължат на политическите разтърсвания заради бежанската рецесия през 2015-2016 година, когато Германия одобри повече от 1 млн. мигранти от страни като Сирия, Афганистан и Ирак. Увеличеният брой бежанци провокира политическа реакция и спомогна за възхода на крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АfD), която е срещу новия законопроект. Бизнесът и Германската конфедерация на работещите обаче приветстват самодейността.Те показват, че при настоящето състояние е релативно елементарно да се наемат добре платени висшисти от от страни отвън Европейски Съюз. От друга страна, достигането до квалифицирани служащи от вида, от който немската промишленост се нуждае, е доста по-трудно.

Една от огромните компликации пред немските компании сега е, че би трябвало да потвърждават, че локалните служащи не са способни да запълнят неналичието. Другата е, че могат да наемат единствено служащи за специалности, за които публично е оповестено, че има дефицит. Според законопроекта на държавното управление двете ограничавания ще бъдат отстранени. Този ход отразява един елементарен факт - дефицитът на личен състав към този момент е постоянно срещан проблем. " Преди неналичието на работна ръка се е ограничавала единствено до висококвалифицирани длъжности, до момента в който в този момент това е доста по-голям проблем, който визира доста неакадемични специалности. "
Александър Бурщеде, икономист по труда в Германския стопански институт (IW)

Предизвикателството

Малките компании и обичайните бизнеси са едни от най-засегнатите, както и лечебните заведения и здравната промишленост. Според публични данни в Германия разполага с над 1.2 млн. свободни работни места. IW счита, че има към 440 хиляди длъжности, които не могат да бъдат заети от немски служащи.

" Нещата са толкоз неприятни, колкото наподобяват. Трябва да се подсети, че поколението бейби бумъри към този момент се пенсионира, а това води до друга празнота в работната мощ ", изяснява Бурщеде. Както и множеството специалисти, той твърди, че оправянето с дефицита на работна ръка от Германия ще изисква да се подхващат доста дейности.

Ще би трябвало да се подобрят уменията на немските служащи, както и да се търсят способни такива от други страни. " Без подозрение това предизвикателство е наложително. Нямаме проблеми с финансирането, нито с дефицита на клиенти. Единствената ни компликация е неналичието на квалифицирана работна ръка ", обобщава Бурщеде.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР