БЕРЛИН, 9 май (Ройтерс) – Германските власти без много шум

...
БЕРЛИН, 9 май (Ройтерс) – Германските власти без много шум
Коментари Харесай

Reuters: Германия подготвя кризисен план в случай на рязко прекратяване на руския газ

БЕРЛИН, 9 май (Ройтерс) – Германските управляващи без доста звук се приготвят за всяко ненадейно прекъсване на доставките на съветски газ с пакет за незабавни случаи, който може да включва вдишване на надзор над сериозни компании, споделиха за Ройтерс трима души, осведомени с въпроса.

Подготовката, ръководена от Министерството на стопанската система, демонстрира нарасналата подготвеност за рецесия в доставките на газ, който зарежда най-голямата стопанска система в Европа и е сериозен за производството на стомана, пластмаси и коли.

Руският газ съставлява 55% от вноса на Германия предходната година и Берлин е подложен на напън да скапе бизнес връзките, които съгласно критиците оказват помощ за финансирането на съветската война в Украйна.

Германия съобщи, че желае да се откаже от съветските доставки, само че чака да разчита в огромна степен на Москва за газта доникъде на 2024 година

Остава неразбираемо дали ще се случи внезапно прекъсване и формалните лица споделиха, че Германия желае да предотврати ескалация, като да вземем за пример като поддържа европейското газово ембарго, откакто към този момент поддържа глобите против Москва за въглищата и петрола.

Но в този момент се притесняват, че Русия може да прекъсне притока на газ едностранно и желаят да могат да се оправят, в случай че го направи.

Въпреки че е налице необятна рамка и държавното управление е решено да помогне, детайлностите за това по какъв начин ще приложи проекта в деяние в този момент се създават, споделиха чиновниците.

Правителството ще поддържа отпущането на спомагателни заеми и гаранции за поддръжка на енергийните компании, като им помогне да се оправят с растящите цени и би могло да вземе под крилото си сериозни компании, като например, рафинериите, споделиха тримата чиновници.

Попитано за коментар по отношение на ограниченията, немското министерство на стопанската система уточни изказванията на своя началник, вицеканцлерът Роберт Хабек, че страната е положила " интензивни старания " през последните седмици да понижи потреблението на съветска сила.

Миналия месец Берлин утвърди правна смяна, която му разрешава да поеме контрола върху енергийните компании като последна инстанция.

Сега се разисква по какъв начин може да употребява мярката на процедура, като да вземем за пример да поеме контрола над рафинерията PCK, ръководена от съветската Роснефт (ROSN.MM) в Швед покрай Полша, споделиха двама от източниците. Той съставлява по-голямата част от оставащия съветски нефт в Германия и може да бъде обиден от петролното ембарго на Европейския съюз.

От Роснефт отхвърлиха да разясняват възможни немски дейности.

Енергийна национализация?

Един от източниците сподели, че национализацията на енергийните компании е вид, който се обмисля, само че ще би трябвало да се реши деликатно и да бъде целесъобразно за обезпечаване на енергийни доставки, а не за наказване на Русия.

Германия може да вземе дялове и в други компании, споделиха двама осведомени. През 2018 година тя направи сходен ход, когато държавната банка за развиване KfW купи 20% от оператора на енергийната мрежа 50Hertz, с цел да отблъсне оферта от китайската държавна мрежа.

Окончателният държавен пакет за изключителни обстановки към момента не е финализиран. Един от хората предизвести, че вземането на миноритарни дялове в фирмите и интервенцията в рафинерията в Швед остава в развой на разискване, само че не е взето решение.

Длъжностните лица също изследват по какъв начин KfW може да облекчи натиска върху сериозните компании, като ги поддържа с спомагателни заеми или незабавни кредитни линии, които биха могли да употребяват, в случай че цените на силата скочат и провокират скъпи ограничения за предпазване на техните пазарни позиции.

По-рано тази година KfW оказа помощ на немската енергийна компания Uniper (UN01.DE), газовото поделение на EnBW (EBKG.DE) VNG и оператора на електроцентрали с въглища Leag да се оправят с неустойчивостта на енергийните пазари.

KfW отхвърли да разяснява на кои компании е оказал помощ.

Германия също изследва по какъв начин би трябвало да реагира с подаването на газ при незабавни случаи. Неговият регулатор обмисля дали да даде приоритет на промишлеността пред семействата, което би било поврат на сегашната политика, при която бизнесът първо ще бъде пресечен.

Дискусиите се развиват на фона на войната в Украйна и все по-напрегнатото опълчване сред Москва и Брюксел, който поддържа строги наказания за уединяване на Русия.

Руският президент Владимир Путин сподели на въоръжените си сили на парада в понеделник, че се бият за страната си, само че не предложи индикации какъв брой дълго ще продължи нападението им против Украйна, което Кремъл назовава специфична военна интервенция.

Спирала на икономическата рецесия

Руският " Газпром " (GAZP.MM) спря износа на газ за Полша и България предишния месец, откакто те отхвърлиха да заплащат в рубли, само че Кремъл отхвърли обвиняванията на Европейската комисия, че Москва употребява доставките на природен газ като изнудване.

Кремъл и Газпром неведнъж са казвали, че Русия е благонадежден снабдител на сила.

Кремъл и Газпром не дадоха отговор незабавно на искане за коментар по отношение на надеждността на доставките.

След като нерешително поддържа глобите против въглищата и петрола, Берлин също желае да тегли чертата, споделиха четирима чиновници.

Те са загрижени, че ограничението на газа също може да докара до внезапно повишаване на цените, позволявайки на Москва да печели от продажби отвън Европейски Съюз и по този метод въпреки всичко да съумява да поддържа своята военна мощност.

Служителите споделиха, че Германия доближи границата на глобите, които може да наложи, без да отключи спиралата на икономическата рецесия, освен това даже тези от ръководещата коалиция които откровено стоят зад глобите за Москва, към този момент са внимателни при налагането на наказания против газа.

Берлин също беше повлиян от капитаните на немската промишленост, в това число основни изпълнителни шефове на най-големите му листвани компании и представители на компании с връзки с Русия, които постоянно се срещаха и лобираха пред формалните лица да не не разрешават газа, сподели един човек, осведомен с въпроса.

Ръководителите на компанията споделиха на Берлин, че се готвят да трансформират енергийните връзки с Русия във всеки случай, само че приканиха държавното управление да не ги принуждава да го вършат неотложно, сподели втори човек, осведомен с тези полемики.

Превод: Европейски Съюз

Путин основава в Русия нов знак на успеха над нацизма

Той ще се появи на мястото на една от най-кървавите борби на Великата отечествена война

https://ura.news/articles/1036284530

В Русия ще се появи нов знак на успеха над нацизма. Това ще бъде музей въз основата на мемориала Ржев, чиято експозиция ще покаже, че модерна Украйна се е трансформирала в място на възобновление на нацистката идеология, за изкореняването на която се организира специфична интервенция, обясниха специалисти пред URA.RU решението на съветския президент Владимир Путин на среща с губернатора на Тверска област Игор Руденя на 6 май. И в борбата при Ржев през 1942-1943 година, както през днешния ден съвсем цяла Европа се опълчва на Русия, настояват политолози.

Путин стартира срещата си с губернатора на Твер с въпроси за газификацията на района. Въпреки обстоятелството, че районът се намира в централната част на Русия и, както означи Руденя, „ през него минават съвсем всички основни газопроводи “, в това число интернационалните, една трета от обитаемоте места нямат достъп до газ. За тези работи в района ще бъдат изразходвани над 20 милиарда рубли, сподели ръководителят на района. „ До 2025 година всички общински обекти и всички обекти на районна благосъстоятелност, обществени обекти – това са учебни заведения, лечебни заведения, детски градини, библиотеки, спортни уреди – всички ще бъдат газифицирани “, увери регионалният шеф.

Президентът попита за построяването на Западния мост, който ще се състои от четири елементи. „ Това е основният мост през Волга (почти три километра, шест ленти), два спомагателни пътни надлеза през Октябърската ж.п. линия и реорганизация на железопътния мост с цел да не се основават тапи на изхода на автомагистралата за Санкт Петербург”, изясни Руденя.

Губернаторът приказва и за проектите за развиване на к.к. Завидово, за завършването на строителството на речното пристанище - остава да се построи пътническа станция за него. Проектът, съгласно Руденя, към този момент съществува - постройката ще бъде направена в жанр сталински ампир. През 2024 година това ще направи допустимо организирането на туристически речни круизи по Волга.

Основната тематика на срещата беше концепцията за създаване на Ржевския Мемориал на руския боец, който беше открит от президентите на Русия и Беларус на 30 юни 2020 година „ Това е Войникът, който сплотява нашите бойци, които се бориха и унищожаваха фашизма в самото му скривалище. Искаме да създадем музей на Ржевската борба. Първата част е огромна галерия за това по какъв начин е протекла борбата при Ржев, цялата истина за нея. И второто е връзката с актуалната история, че внуците и правнуците на победилите фашизма в Европа в този момент побеждават фашизма на територията на прилежащи страни “, означи Руденя.

Президентът Путин реагира на това предложение с думите на поета Александър Твардовски, издълбани върху паметника. „ Ненапразно се борихме за Родината си. Нека гласът ни не се чува – само че би трябвало да го знаете. „ Добри думи от Твардовски “, сподели Путин.

Идеята за основаване на подобен музей и провеждането на сходни паралели сред борбата при Ржев и специфичната интервенция в Украйна не са инцидентни, считат специалисти. Основната причина за Втората международна война е нацизмът, който процъфтява в Германия и доста бързо завзема цяла Европа, изяснява ръководителят на катедрата по политически науки и социология на Руския стопански университет. Г.В. Плеханов Андрей Кошкин.

„ Никой не би могъл даже да намерения, че Хитлер ще успее да превземе цяла Европа толкоз бързо и да се обърне на Изток. И единствено Изтокът го спря. Ржев е онази страница от историята на Великата отечествена война, която към момента би трябвало да бъде осмислена. Но е известно, че там съвсем цяла Европа се е борила против Съветския съюз “, споделя специалистът.

Подобна е обстановката и през днешния ден в Украйна, където нацизмът се възроди и се разви през последните години. „ Светът може да огледа в лицето му през днешния ден, само че той не желае да прави това. Точно както светът не искаше да огледа в лицето на нацизма на Хитлер.

Важно е този музей да се появи не след приключване на времето, както нормално се прави, а в този момент. Това ще ви разреши да усетите опасността, да покажете от кое място идва и как”, уверен е Андрей Кошкин.

Важно е на първо място на руснаците да покажат тази опасност, счита Владимир Евсеев, шеф на Центъра за социално-политически проучвания. „ Част от популацията е в положение на неустановеност, те не схващат за какво се организира специфичната интервенция в Украйна, не схващат мащаба на нацификацията на Украйна “, изяснява политологът.

В този смисъл е целесъобразно да се вършат паралели сред събитията от Великата отечествена война и съвременността, споделя Дмитрий Солоников, шеф на Института за модерно държавно развиване. „ Специалната интервенция в Украйна е продължение на събитията от 1941-1945 година, когато хората от всички съюзни републики се биеха против фашистките нашественици.

Като демон от табакера изкочиха и се развъдиха фашистките формирования и точно в онази част на някогашния Съветски съюз, която пострада чудовищно от окупаторите през годините на войната.

А през днешния ден там отново вървят хора с фашистки флагове, подвигат ръце в нациски привет. Надявам се, че до 2025 година [когато музеят ще бъде открит] ще можем решително да приказваме за успеха над неонацистите в актуалната история “, заключи Солоников.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР