Беркин Йозгюр е роден на 20 юли 2004 г. в

...
Беркин Йозгюр е роден на 20 юли 2004 г. в
Коментари Харесай

Талант на Гьозтепе и турски национал пред Gong.bg: Бих играл за България, ако получа покана

Беркин Йозгюр е роден на 20 юли 2004 година в град Измир в семейство на български турци, израснали в Кърджали. Започва футболния си път в локалния Букаспор като нападател, само че след това се преориентира към вратарската позиция и става един от най-хубавите в Турция на своя пост. На 15-годишна възраст е трансфериран за впечатляваща за годините му сума от 120 хиляди евро в Истанбул Башакшехир, където е съществена фигура в юношеските обединения на клуба. След тригодишен престой в столицата той се прибира в родния Измир през предишното лято, подписвайки с Гьозтепе, който е със съществени упоритости за завръщане в Суперлигата.

Връзката му с България е мощна, тъй като идва тук съвсем всяко лято, споделя самият Беркин пред Gong.bg . Макар да е играл за националните селекции на Турция до 15- и 16-годишна възраст, той не изключва вид да играе за България, защото има и български паспорт: „ Ако получа предложение, ще помисля, за какво пък не. Определено звучи добре да играя за България “.

-Бяхте на предварителен лагер с Гьозтепе в Анталия преди подновяването на шампионата. Успя ли да си починеш в паузата и бяха ли тежки тренировките по време на лагера?

Успях да си умря задоволително физически и душевен. Лагерът в Анталия беше доста работлив. Беше уморително, само че несъмнено беше интервалът на лагера беше прелестен. Със сигурност сме подготвени за втората част на шампионата.

-Към момента клубът е 11-ти в Лига 1, само че не сте чак толкоз надалеч от местата, даващи право на присъединяване в плейофите за Суперлигата. Оптимист ли си, че още през този сезон Гьозтепе ще се завърне в елита?

Ние сме доста покрай зоната на плейофите. Нищо не е решено към този момент. Нашата цел е не просто да достигнем до плейофите, а да се класираме преди всичко и да се завърнем там, където ни е мястото. Даваме 100 % от себе си, работим крепко и съм уверен, че ще реализираме задачата си.

-Ти се завърна в родния си Измир през лятото. Какво те накара да избереш предлагането на Гьозтепе пред това да останеш в Башакшехир?

Имах още малко време до края на моя контракт. Те желаеха да го продължим, само че към този момент преговарях с огромен клуб като Гьозтепе и не можех и да си помисля да продължа да бъда отсега нататък в Башакшехир. Гьозтепе е в действителност огромен клуб, а различен фактор за решението ми е това, че моето семейство и моята другарка са в Измир, както и това, че е моят роден град.

-Прави ми усещане, че в клуба сте събрани доста млади играчи. Помогна ли ти това по-лесно да се адаптираш към колектива?

Да, в действителност сме млад тим и това ми разреши да се приспособявам бързо. Не единствено младите играчи, само че и по-опитните ме посрещнаха по доста добър метод. Нямах никакви проблеми с акомодацията.

-Имаш сериозна конкуренция за мястото на вратата в лицето на Екрем и Арда. Смяташ ли, че скоро ще се пребориш за това да си номер 1?

Екрем и Арда са доста положителни вратари. Ние повече се поддържаме между тях, в сравнение с да се състезаваме един с различен. Мога да кажа, че имаме доста положителни връзки. Все отново аз съм единствено на 18 години, би трябвало да работя крепко и да имам вяра, че ще бъда титулярен вратар колкото се може по-скоро.

- Вашият управител Екрем Даг също като теб беше до неотдавна в Истанбул Башакшехир. Помага ли ти в връзката с него това, че го познаваш отпреди и елементарно ли се работи с него?

Да, с Екрем се познаваме и имаме общо минало в Башакшехир. Той е доста добър човек и извънредно добър треньор. Имаме доста положителни взаимоотношения и несъмнено е доста прелестно да работя с него още веднъж.

-Вашият президент Расмус Анкерсен е известен с триумфите си отпред на Брентфорд и Мидтиланд. Ти имал ли си опция да се запознаеш с него и какви са усещанията ти?

Да, нашият президент господин Андерсен сигурно е доста сполучлива персона и неговите триумфи ни въодушевяват. Надявам се дружно да реализираме огромни триумфи тук. Да, имал съм опцията да го срещна, защото той постоянно посещава клуба и аз се усещам късметлия да мога да работя с него.

-А какъв бе твоят футболен път преди Гьозтепе?

Започнах да играя футбол през 2010 година в противоречивото учебно заведение на Букаспор. Играх за клуба в продължение на 9 години, работих с доста качествени хора и получих положително обучение. Искам да отлича моя треньор Ердинч, с който работих в последната си година там, защото той способства доста за развиването ми. Имах също по този начин и доста положителни връзки с треньора Саваш и другите ми треньори. През 2019 година, когато бях на 15 години, подписах професионален контракт и бях трансфериран в Истанбул Башакшехир с рекордна сума, дадена за състезател на Букаспор на моята възраст (б.а. 120 хиляди евро). За трите ми години там работих със страхотни играчи, треньори, в това число и моите треньори на вратарите – Угур, Денис, Илкай, Месут. Аз бях огромен късметлия, че имах опцията да работя с тях. Също по този начин желая да благодаря и на моя треньор Недим Йиит. Бяха доста приятни три години, само че в този момент се любувам на приятни дни в Гьозтепе.

-Как реши да станеш вратар?

Започнах в началото да играя футбол като нападател и играх като подобен една година. Впоследствие, когато Фернандо Муслера бе трансфериран в нашата страна, аз бях доста впечатлен, до момента в който го следих. Аз бях по-висок спрямо моите връстници и имах предимство. С поддръжката на моето семейство аз взех решение да стана вратар.

-Кой бе футболният ти кумир като дребен? А на кои вратари се възхищаваш в този момент?

От турските вратари доста одобрявам Угурджан Чакър и виждам на него като на кумир, както и Фернандо Муслера. В момента от вратарите в чужбина проследявам Алисон и Ян Зомер.

-Твоите родители произлизат от България. Разкажи ни малко повече за тяхната история, от кое място са тъкмо и по кое време и за какво са отишли в Турция.

Да, моето семейство произлиза от България. До младежките си години родителите ми са израснали там, те са от българския град Кърджали. След като са отворили границите, те са емигрирали в Турция, тъй като са от турски генезис. Ние обаче идваме в България съвсем всяка година и на мен несъмнено доста ми харесва там.

-Доколкото знам, ти имаш и български паспорт. Макар да си играл към този момент за юношеските национални тимове на Турция, имаш правото да играеш за България при повиквателна. Би ли приел сходно предложение?

Да, в действителност имам български паспорт, само че досега не съм получавал предложение да играя за България. Ако такава покана пристигна, ще помисля върху нея. Определено звучи добре да играя за България.

-Каква е твоята огромна футболна фантазия?

Моята краткосрочна цел е да бъда вратар номер 1 в моя клуб. Средносрочната ми такава е да представям моята страна в Европа. Дългосрочната ми и огромна цел е да бъда най-хубавият вратар, който моята страна в миналото е имала.

-Какво си пожелаваш в персонален и професионален проект през 2023 година?

На първо място желая да пожелая доста здраве на мен, моето семейство, моята другарка и нейното семейство. Също по този начин дано всички хора да бъдат здрави и да имат щастлива и сполучлива година. Надявам се всеки един от нас да има незабравима 2023 г.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР