Бензинът става под 2,70 лева, а такава цена не е

...
Бензинът става под 2,70 лева, а такава цена не е
Коментари Харесай

Чудо по Коледа: Ето с колко пада цената на бензин и дизел за...

Бензинът става под 2,70 лв., а такава цена не е имало от цели 18 месеца

С 15 до 20 стотинки се чака да поевтинеят горивата преди Коледа. Така дизелът ще падне под 3 лева, което ще е най-ниската му цена от 18 месеца насам - последно тя е била такава през април предходната година.

Масовият бензин А95 пък се чака да падне под 2,70 лева Причината е сериозният спад на интернационалните пазари. Петролът вид “Брент ” към този момент се търгува за 84 $ за барел в неделя, което е спад от 1,68%. За съпоставяне, през лятото цените на моменти надхвърляха даже 100 $. Лекият недопечен нефт също е поевтинял с толкоз до 76,55 $.

 Причина за това е обсъжданият от страните от Г-7 таван на цената на съветския нефт като част от глобите по отношение на Русия. Сумата, която се дискутира, е 65-70 $ за барел.

В момента Русия изнася главно по море за Китай и Индия, за където са ориентирани към 2/3 от доставките. В същото време обаче търсенето от Китай понижава, защото поради политика “нулев коронавирус ” в страната не престават да се постановат локдауни. Китай е най-големият вносител на нефт в света.

У нас всеобщият бензин А95 към този момент поевтиня в неделя с още 1 стотинка, а за последния месец – с общо 10 ст., и по този начин цената му падна приблизително до 2,86 лева за литър по бензиностанциите. Това е най-ниската му стойност от 1 март до момента, когато скоро след нападението на Русия над Украйна петролните котировки започнаха да се усилват – в началото леко, а след това и много мощно.

Към тази цена водачите на леки коли у нас към момента употребяват и най-вероятно ще употребяват най-малко до Нова година отстъпка от 25 ст. за литър бензин. Миналата седмица кабинетът реши да отпусне още 36 млн. лева за тази мярка, за която от 1 юли бяха отделени от бюджета 150 млн. лева Те щяха да стигнат единствено до 4-5 декември, само че с новия транш от 36 млн. лева отстъпката ще се дава до Нова година, а допустимо е и по-късно.

Дизелът също поевтинява, въпреки че е доста по-скъп от бензина А95. В момента междинната му цена е 3,30 лева за литър и е с 5 ст. по-ниска спрямо предходната седмица. За този елементарен дизел хората също получават отстъпка от 25 ст. за литър.

Най-чувствително е поевтиняването на метана – с 1,60 лева за последния месец. В момента междинната му цена е 3,31 лева Цената на метана е директно обвързвана с цената на природния газ, който макар напрежението поради спрените доставки от Русия за съвсем цяла Европа продължава да поевтинява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР