Белият лебед на Дунав“ – така са наричали синагогата във

...
Белият лебед на Дунав“ – така са наричали синагогата във
Коментари Харесай

Нов живот за синагогата във Видин

„ Белият лебед на Дунав “ – по този начин са наричали синагогата във Видин , която се намира в непосредствена непосредственост до крепостта Баба Вида. Архитект Ангел Недялков споделя, че когато се приближаваш по поречието на река Дунав от Калафат към Видин, реката става по-широка и това основава илюзията, че синагогата и крепостта Баба Вида плуват във водата. Така се ражда и красивото съпоставяне с лебедите.

Синагогата е издигната през 1894 година и е втората по величина в страната след тази в София . Но въпреки и по-малка от тази в столицата, мнозина са считали постройката за по-красивата от двете. Изградена е по сходство на синагогата в Будапеща, а нейни архитекти са били известните за времето си Фердинанд и Франческо. Синагогата е рожба на положителното в хората и техните старания да оставят нещо след себе си. Издигната е за към година с дарения на еврейската общественост освен във Видин, а от цялата страна.

Съдбата обаче не е благосклонна към красивата постройка . До средата на предишния век действа като молитвен дом, само че по-късно огромна част от видинските евреи се изселват и тогава отпада нуждата от съществуването на подобен храм. Останалите евреи подаряват синагогата на Видинската община, която взема решение да я употребява за напълно други цели. Превръща я в склад, където са се съхранявали най-различни неща, в това число декорите на Видинския спектакъл. Така постройката стартира да тъне в съсипия и понастоящем от внушителната синагога са останали единствено отломки.

Днес обаче „ Белият лебед на Дунав “ получава нов късмет за живот , само че към този момент няма да бъде молитвен дом. Според еврейската традиция, когато един храм е изгубил функционалностите си, няма по какъв начин да бъде възобновен още веднъж. В града към този момент няма и толкоз огромна еврейска общественост, по тази причина постройката ще бъде културен център . Средствата са обезпечени по Европейска стратегия. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лева, от които 7 034 005 лева са от европейско финансиране, 1 241 295.00 лева – национално финансиране, както и в допълнение контракт за капиталов заем в размер на 1 500 000 лева Срокът за планиране е 60 дни, а в границите на 540 дни би трябвало да бъдат осъществени строителните действия.

Синагогата се намира в рамките на археологически обект „ Антична Бонония “, който е разгласен за монумент на културата от национално значение. Ръководителят на плана за реституция арх. Ангел Недялков твърди, че са взети всички нужни ограничения нищо да не бъде развалено. Десислава Тодорова, която е заместник-кмет на Видин по европейски политики и вложения, има вяра, че реставрацията на синагогата ще притегли повече туристи и ще утвърди Видин като дестинация с богато културно завещание. А какъв ще бъде резултатът и ще заблести ли още веднъж „ Белият лебед на Дунав “, ще стане ясно след две години.

Цялото изявление с арх. Ангел Недялков и Десислава Тодорова може да чуете в звуковия файл
Снимката е предоставена от Община Видин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР