Белият дом снощи заяви, че се противопоставя на разследването на

...
Белият дом снощи заяви, че се противопоставя на разследването на
Коментари Харесай

САЩ не искат военните престъпления на Израел да бъдат разследвани от Международния наказателен съд

Белият дом нощес съобщи, че се опълчва на следствието на Международния углавен съд (МНС) на дейностите на Израел в линията Газа, съобщи ДПА, заяви Българска телеграфна агенция.

 

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че Вашингтон " не поддържа " следствията и сподели, че " не имаме вяра, че те имат пълномощия ".

Журналисти попитаха Жан-Пиер на няколко пъти дали евентуалното издаване на заповеди за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху и други израелски публични представители би могло да торпилира договарянията за преустановяване на огъня в линията Газа. Говорителката обаче отхвърли да разяснява тематиката по-подробно.


Израелски медии по-рано оповестиха, че Нетаняху се притеснява, че основният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде интернационалните заповеди за арест за него, министъра на защитата Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви.

От 2021 година съдът в Хага, Нидерландия, проверява Израелските сили за защита и палестинската организация " Хамас " за хипотетични военни закононарушения в палестинските територии - линията Газа, окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. През 2021 година съдът постанови, че има пълномощия върху палестинските територии, окупирани след 1967 година - Западният бряг и линията Газа. Нито Съединени американски щати, нито Израел обаче признават съда, отбелязва ДПА.

В момента тече следствие и на актове на принуждение, осъществени от израелски заселници на Западния бряг. Заповед за арест на Нетаняху и други израелски жители, издадена от МНС, би означавала, че страните, които са подписали устава на съда, ще бъдат задължени да арестуват тези лица и да ги трансферират в Хага - при изискване че те се намират на тяхна територия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР