Френски полицейски подкрепления са започнали да пристигат в Нова Каледония

...
Френски полицейски подкрепления са започнали да пристигат в Нова Каледония
Коментари Харесай

Франция изпрати допълнителни полицейски части в колонията си Нова Каледония

Френски полицейски подкрепления са почнали да идват в Нова Каледония в границите на огромна интервенция за възобновяване на контрола над столицата Нумея след няколко дни на безредици в отвъдморската територия на Петата република, оповестяват Ройтерс и ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Върховният комисар на Нова Каледония Луи льо Франк заяви, представен от Ройтерс, че броят на служителите на реда и жандармеристите в управлявания от Франция остров ще се увеличи с 1000 души до 2700. Според него след безредиците, почнали в понеделник и довели до гибелта на четирима души и стотици арести, нощес е било релативно умерено. " В Нумея към момента има огнища на конфликти и места, които будят угриженост “, добави той.

" Масово ще идват подкрепления и незабавно ще бъдат разпределени да управляват местата, изплъзнали се от контрола ни напоследък, с цел да отвоюват частите на града, които загубихме “, посочи висшият комисар и прикани към " успокоение, мир и помиряване “.

ДПА напомня, че насилието на острова избухна, откакто френският парламент одобри изборна промяна, която съгласно локалното придвижване за самостоятелност ще отслаби политическото въздействие на коренното население – канаки.

Тихоокеанската конференция на църквите прикани Организация на обединените нации да предприеме " безпристрастна и способена задача за определяне на разговор “, която да следи обстановката в Нова Каледония. Организацията съобщи, че " стои в дълбока взаимност с братята и сестрите канаки в тези времена на политическа рецесия “.

Отвъдморската територия на Франция, намираща се на към 1200 км. от Австралия, е значима за Париж във военно отношение и поради залежите на никел. Островът се употребява с необятна автономност. Местните поданици гласоподаваха страната да остане част от Франция в три референдума за самостоятелност през 2018, 2020 и 2021 година Движението за самостоятелност обаче бойкотира последното гласоподаване.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР