Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на

...
Ръководителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на
Коментари Харесай

IL Fatto Quotidiano: Украйна - разузнаването алармира за разпадането на армията

Ръководителят на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирило Буданов е мощно обезпокоен от напредването на съветската войска по целия фронт, пише IL Fatto Quotidiano.

 

Думите на шефа на украинското разузнаване Кирило Буданов пред New York Times показват освен угриженост, само че и нещо по-лошо за ориста на украинския спор: оставка. Володимир Зеленски в този момент наподобява остава измежду малцината и с доста по-малко увереност, в сравнение с преди година, които приказват за изпращане на военни доставки в Киев като решение за отбиване на армията на Москва.

 

„ Ние сме на ръба на пропастта “, сподели вместо това Буданов, до момента в който войските на Владимир Путин натискаха по целия фронт, пробивайки в региона на Авдиевка и завладявайки километри и села всеки ден към Харков, вторият град в страната. Така идват на разум думите, изречени при започване на май от заместник-началника на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, който сподели пред Economist, че държавното управление би трябвало да стартира да мисли за започване на договаряния с Федерацията.

 

Зеленски пита, Блинкен дава обещание. Но оръжията не са задоволителни, и до момента в който завладяват села в далечния север на Донбас, те съумяват да нападат Харков, повишавайки равнището на паника във втория по величина град в страната. Така Зеленски, срещайки се с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, се връща, с цел да изиска оръжия, по-специално „ системите Patriot за отбрана на нашите градове и общности, като Харков и Харковска област “. Членът на американската администрация дава обещание, че Съединени американски щати ще поддържат Украйна, до момента в който сигурността на страната не бъде „ обезпечена ”: „ Днес сме с вас. И ние ще стоим до вас, до момента в който сигурността, суверенитетът и способността на Украйна да избере своя личен път не бъдат обезпечени “.

 

Остава да се види дали тази обещана поддръжка ще съблюдава крайните периоди: последният пакет от помощи, който получи утвърждението на Вашингтон, остана в режим на подготвеност в Конгреса в продължение на месеци заради републиканския обструкционизъм, който приканва за преустановяване или най-малко за фрапантно понижаване на изпращане на военни системи в Киев. Освен това боеприпасите стават все по-трудни за приемане, както в Съединените щати, по този начин и в Европа, като няколко страни са изразходвали доставките си, макар че Киев стреля почти 5-6 пъти по-малко от военните на Москва. Дори идното изпращане на изтребители F-16, съгласно няколко специалисти, въобще няма да бъде решаващо, както заради етапа на спора, в която се намираме, по този начин и заради броя на транспортните средства, които ще бъдат предоставени на Киев.

 

Но това, което политическите водачи не споделят, за разлика от военните и ръководителите на разузнаването, е, че единствено оръжията може да не са задоволителни. На първо място украинската войска не разполага с хора.

 

Диспропорцията спрямо съветската наличност към този момент е непреодолима: Москва съумява да наеме над 500 хиляди души на място, само че се приказва за проект за активизиране на още 300 хиляди до 1 юни и съумява да подсигурява ротация, която обаче на процедура е несъществуващи измежду украинските войски, в този момент изтощени след повече от две години война, с невисок морал и към този момент заети на полето. Общо, съгласно данни от Global Firepower за 2023 година, украинската войска има към 500 хиляди бойци, от които 200 хиляди са на дейна работа. Русия има четири пъти повече настоящ боен личен състав - 1 330 900 души и 250 хиляди резервисти.

 

Предвид обстановката, ако съветската атака може да продължи през лятото, съдружниците на Зеленски ще би трябвало да вземат решение: да убедят Киев да стартира съществени договаряния с Москва, при изискване, че сега това е жизнеспособна алтернатива за Путин, или рестартиране. Вторият вид би бил непосредствен до позицията на френския президент Еманюел Макрон, който нееднократно е казвал, че не може да изключи изпращането на европейски войски на украинска територия при положение на съветски пробив. Повратна точка, която обаче рискува да трансформира украинската война в международен спор сред нуклеарните сили. Алтернативата сега наподобява е тази на дипломацията.

 

Все повече и повече хора в постройките на Киев наподобява мислят за вероятен разговор с Путин. Не се случва същото, най-малко съгласно публични изказвания, в европейските канцеларии и във Вашингтон. Повечето от политическите фамилии в Брюксел включват трайна поддръжка за украинската идея в предизборната си стратегия, до момента в който Байдън не може да си разреши да изостави своя съдружник няколко месеца преди изборите, откакто е оказал голям напън върху Конгреса да подсигурява, че помощта няма да идва по-малко. Но обещанията му и на Блинкен може да са краткотрайни. Нещата биха се трансформирали, в случай че Доналд Тръмп се върне в Белия дом и би оставил Европа сама и в огромни усложнения по този въпрос. Но сега, като се има поради по какъв начин се развива обстановката на място, времевият небосвод на ноември наподобява доста отдалечен.

 

Така кой знае дали даже от най-близките й съдружници не е оказван напън върху Украйна да задейства същински дипломатически канал с Москва. С това подозрение може да се огледа и изненадващото пътешестване на първата дама Олена Зеленска с външния министър Дмитро Кулеба до Белград. Официалната причина за пътуването е срещата със брачната половинка на сръбския президент Александър Вучич, с цел да се отговори на предлагането на балканската страна за средства за филантропична помощ, в това число психическа, за популацията на страните във война. Но дестинацията и моментът подсказват, че се е говорило и за нещо друго и че в Белград може да е открит канал за посредническа връзка сред Москва и Киев. Сърбия, макар някои търкания, регистрирани през последните месеци, е един от най-близките интернационалните съдружници на Русия и тъкмо през последните дни Вучич получи посещаване от китайския президент Си Дзинпин, по време на пътуването си до Европа, който също посети Франция и Унгария, водач на най-важната страна което поддържа стопански съветските военни старания ”, написа още изданието.

 

 

Източник „ Труд “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР