Белите мишки са любознателни и приветливи домашни любимци с джобни

...
Белите мишки са любознателни и приветливи домашни любимци с джобни
Коментари Харесай

Съвети при отглеждане на бяла мишка

Белите мишки са любознателни и приветливи домашни любимци с джобни размери. С подобаващи грижи те ще забавляват фамилията ви часове наред.

Мишките се отглеждат като домашни любимци повече от хиляда и петстотин години. Съществуват изложения за мишки, както има изложения за породи кучета, коне и котки.

Необходимо съоръжение за развъждане на бели мишки

При развъждане на бяла мишка ще ви трябват специфична клетка за гризачи, купички за храна, поилка, играчки, постеля за клетката, колело за извършения и укритие за гризачи.

Клетка за мишка със здрава пластмасова основа и решетки е идеална. Пластмасовата основа би трябвало да се издига в профил на най-малко четири или пет сантиметра, с цел да държи стърготините на мишките вътре, а решетките не би трябвало да са на по-голямо разстояние от един сантиметър, с цел да задържат мишката вътре. 

Купете колкото можете по-голяма клетка за бяла мишка, като се уверите, че тя е минимум 30 см висока, 30 см необятна и 45 см дълга. По-голямото пространство е по-добро решение, когато желаете да осигурите положителни грижи за мишката.

Липсата на вентилация може да разболее гризача, тъй като се натрупва амоняк. Липсата на вентилация също прави заграждението по-топло. Това не е хубаво през лятото. По-трудно става да поддържате дъното на клетката за мишки чисто.

За укритие на мишката можете да си купите атрактивни дребни куполни къщички или дървени колибки, или да дадете на белите мишки дребна картонена кутия, само че без мастило върху нея. Те се нуждаят от мрачно и изсъхнало място, където да се скрият и да спят.

Почти всички мишки харесват колелата за извършения. Вероятно бихте предположили, че дребното оборудване би било по-добре за мишките, тъй като те са дребни, само че по-голямото колело е по-подходящ избор. Животното би трябвало да може да тича, без да се огъва обратно. Изберете твърдо пластмасово колело. Те са доста по-безопасни от телените. 

Хранене на бяла мишка

Уверете се, че вашата мишка има чиста вода разполагаем през целия ден. Сменяйте водата ѝ всеки ден. Мишките са мънички и бързо се дехидратират.

По-лесно и по-безопасно е да купите качествена храна за хамстери за бялата си мишка. Мишките ядат повече, в сравнение с бихте очаквали за размера им, тъй че се уверете, че пресните гранули са постоянно разполагаем за тях. Парче кучешка бисквита е уместно лакомство за бели мишки няколко пъти седмично. 

Малки късчета ябълка или морков, няколко късчета неподсладена зърнена закуска и някои късчета суха котешка храна са вкусни и хранителни артикули, които да добавят диетата на бялата мишка. 

Между другото, множеството мишки не харесват сиренето и то не е изключително потребно за тях. Ако откриете, че вашите любимци имат интерес към чедър или бри, едно малко парче един път или два пъти седмично е добре за лакомство.

Мишките са страхотни домашни любимци за домове с деца, само че на малчуганите не трябва да се разрешава да си играят с с животните, без възрастен да ги следи. Също по този начин е значимо да измиете ръцете си преди и след игра с бяла мишка.

Ако в дома ви има други домашни любимци, дръжте мишките си безвредно надалеч от животни, които биха могли да ги помислят за плячка. Това включва котки, порове, кучета, змии и плъхове.

Пазете мишките от директна слънчева светлина и течения. През лятото може да се наложи да поставите пакет с лед от едната страна на клетката, с цел да могат мишките да се охлаждат. 

Игра с бяла мишка

Най-важната част от играта с домашна бяла мишка е привикването на домашния любим да седи в ръката ви. Дайте на новите си мишки няколко дни или седмица да се настанят в новия си дом, преди да започнете да ги докосвате. Ако би трябвало да ги вземете преди този момент, използвайте хартиена чаша.

След като се настанят, спуснете ръката си в клетката и изчакайте мишките да дойдат при вас. Оставете ги да подушат и да проверяват. Повторете това няколко пъти. Не ги хващайте непосредствено от горната страна, тъй като те асоциират това държание с летящите хищници, които се спускат внезапно от небето и ги сграбчват.

Когато мишката се качи на ръката ви, оставете я да се разноски там. След като тя направи това няколко пъти, вдигнете малко ръката си. Ако тя изпадне в суматоха, спуснете ръка още веднъж. След като ѝ е комфортно да върви по ръката ви, можете да я оставите да се изкачва по раменете ви и т.н.

Не забравяйте, че бялата мишка може да мине през всяка дупка, през която може да си прокара главата, тъй че бъдете деликатни за пролуките под вратите и шкафовете.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР