Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз започна с неочакван

...
Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз започна с неочакван
Коментари Харесай

Остри реакции срещу решението на Шарл Мишел да стане евродепутат

Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз стартира с непредвиден поврат. Бившият министър председател на страната и сегашен ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел разгласи упоритостите си да продължи да играе водеща роля в европейската политика - като лидер на листата на своята демократична партия - валонското " Реформаторско придвижване " на европейските избори през юни. Решението си Мишел разгласи пред партията и в изявление единствено за няколко белгийски медии. В формалните му уебстраници като ръководител на Европейския съвет няма и ред по тематиката.

Решението на Мишел провокира остри реакции - най-често срещаната - че се пробва да подсигурява личното си политическо бъдеще с добре платена работа в Екологичен потенциал. Мишел няма късмет да получи втори мандат като ръководител на Европейския съвет. Нито пък да наследи Урсула фон дер Лайен в Еврокомисията. Очакванията са по-скоро самата тя да се кандидатира и да бъде подкрепена за втори мандат.

Мандатът на 48-годишния Мишел в Европейския съвет беше белязан от непрекъсната конкуренция с Урсула фон дер Лайен. Връх на напрежението сред двамата беше абсурдът " Софагейт " в Анкара през април 2021 година Тогава в залата за среща с турския президент Ердоган имаше единствено едно кресло за европейските посетители. Мишел се настани в него, като остави Фон дер Лайен да седне на странично канапе.

 

През април Мишел беше упрекнат, че постоянно употребява скъпи частни самолети за командировките си.

 

Ако фактически бъде определен за евродепутат, Мишел ще би трябвало да постави клетва през юни. Това значи, че за интервала юни - ноември европейските водачи ще би трябвало да изберат нов ръководител на Съвета. Или пък да оставят Виктор Орбан - министър председателят на Унгария, която ще е ротационен ръководител, да управлява институцията.

 

Самият Мишел сподели през белгийски медии, че евролидерите имат задоволително време да му изберат правоприемник. Никой от водачите обаче към този момент не разяснява прибързано му отдръпване. С изключение на Обран, прочут с обтегнатите си връзки с Брюксел и с положителните си контакти с Москва. Говорителят на унгарския министър председател иронично прикани за опазване на " стратегическо успокоение ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР