Белгийската полиция е арестувала седем души, заподозрени в подкрепа на

...
Белгийската полиция е арестувала седем души, заподозрени в подкрепа на
Коментари Харесай

7 арестувани в Белгия по подозрение в тероризъм

Белгийската полиция е арестувала седем души, обвинени в поддръжка на групировката " Ислямска страна " и скрит план за " терористична офанзива ", оповестяват от прокуратурата.

Прокурорите обявиха, че обвинените са съвсем напълно етнически чеченци, а трима от тях имат белгийско поданство, оповестява Агенция Франс Прес.

" Точната цел на плануваното нахлуване към момента не е избрана ", обявиха управляващите.

В западната част на страната бяха осъществени девет претърсвания, в това число в Рьозеларе, Остенде, Гент и Менин, град, граничещ с Франция, което докара до тези арести.

" Обсъждани са няколко сюжета, като задачата на плануваното нахлуване към момента не е избрана с акуратност ", добавя прокурорът в изказването си.

Полицейската интервенция, която е извършена с поддръжката на специфичните елементи на федералната полиция, е част от следствието, ръководено от антитерористичен арбитър в Западна Фландрия, който може да реши да сложи обвинените в ареста след чуването им.

" Потенциалните обвинявания са опит за терористично ликвидиране, присъединяване в активността на терористична група и подготовка на терористична офанзива ", съобщи още прокуратурата, като добави, че те са ревностни последователи на ИД.

Белгия към този момент е била цел на групировката " Ислямска страна ", която през 2016 година пое отговорност за самоубийствените атентати, осъществени на летището и в метрото на белгийската столица (32 починали на 22 март 2016 г.).

Тези набези бяха осъществени от джихадистката клетка на ИД, която към този момент стоеше зад нападенията във Франция на 13 ноември 2015 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР