Белгия разследва „военна връзка“ в разпространението на африканска чума по

...
Белгия разследва „военна връзка“ в разпространението на африканска чума по
Коментари Харесай

Белгия разследва „военна връзка“ в разпространението на африканска чума по свинете

Белгия проверява „ военна връзка “ в разпространяването на африканска чума по свинете, заяви министърът на защитата Стивен Вандепют, представен от локални медии.
Министерството на защитата е решило краткотрайно да закрие полигон на сухопътните войски, където бяха открити първите трупове на диви прасета, инфектирани с вируса. Отбелязва се, че в началото управляващите са имали подозрения за преместването на вируса от товарни коли от Източна Европа. Допълва се, че вирусът е публикуван в България, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния, Русия и Китай.
Вандепют е прецизирал, че първите смъртни случаи на диви свине в Белгия са открити през август предходната година. Досега в страната са известни 104 случая. Учени се пробват да схванат дали инфектираните животни са навлезли в Белгия от друга страна. Изследванията им са удостоверили, че вирусът, открит в Белгия, е същият като публикувания в източноевропейските страни.
На основата на данните от следствието медии позволяват, че има три съществени благоприятни условия за появяването на вируса. Първата, съвсем отхвърлена, е диви прасета да са били пренесени нелегално до Белгия. Втората и третата опция са свързани с огнището на епидемията - образователен полигон за подготовка на военни дейности в градска среда. Допуска се, че вирусът може да е бил пренесен от белгийски бойци, взели участие в учения в Прибалтика, или от гостуващи военни от Полша и Чехия.
Белгия е първата страна в Западна Европа, където бе намерено разпространяване на вируса след появяването на смъртни случаи от африканска свинска чума в Европа в последните месеци.
Отбелязва се, че вирусът не е рисков за хората, само че поразява домашни прасета, в чието развъждане в Белгия са заети към 15 000 фамилии. За финален път това заболяване е било следено в страната през 1985 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР