Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията

...
Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията
Коментари Харесай

Осъдиха задочно лидера на опозицията в Беларус на 15 г. затвор

Беларус осъди задочно на 15 години затвор водача на опозицията в заточение Светлана Тихановская, съобщи Агенция Франс Прес.

Градският съд в Минск задочно призна някогашната кандидатка за президент Светлана Тихановская за отговорна за всички хипотетични закононарушения и я осъди на 15 години затвор, които да изтърпи в наказателна колония с общ режим.

По-рано държавният обвинител изиска Тихановская да бъде наказана задочно на 19 години отнемане от независимост.

Тихановска е приета за отговорна за държавна измяна, скрит план за завладяване на държавната власт, основаване и управление на екстремистка организация и обществени апели за завладяване на властта.
Преди началото на процеса против Тихановская следователите оповестиха нови обвинявания против брачна половинка ѝ Сергей Тихановски, който през 2021 година беше приет за отговорен в образуване на протести и подбудителство на обществена ненавист. Той беше наказан на 18 години затвор.

Беларус стана очевидец на историческо протестно придвижване, осъждащо противоречивото преизбиране на Лукашенко, който е на власт от близо 30 години. Подкрепян от съветския водач Владимир Путин, Лукашенко стартира всеобщи репресии, като хвърляше критиците си в пандиза или ги принуждаваше да емигрират. Групата за отбрана на правата на индивида " Вясна " твърди, че в Беларус има над 1400 политически пандизчии.

В момента Тихановская живее в заточение в Литва.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР