Беларус дава все повече сигнали, че може да се включи

...
Беларус дава все повече сигнали, че може да се включи
Коментари Харесай

Може ли Беларус да се включи във войната срещу Украйна

Беларус дава от ден на ден сигнали, че може да се включи във войната против Украйна, само че специалисти и политици отхвърлят тази догадка. Как да преценим кое е вярното? Ето няколко сигурни обстоятелството, които оказват помощ да се ориентираме.

Две вести от последните дни върнаха Беларус в разискването на войната. Първо пристигна известието, че точно в петък и събота. После пристигна новината, че в понеделник Русия и Беларус са почнали на въоръжените сили.

Информацията идва в миг, в който Украйна чака нова атака на съветската войска. Москва може да я предприеме през февруари или още преди да е приключил януари, сподели преди Нова година командващият на украинските въоръжени сили.

Думите му съответстваха с вести от Беларус, където Русия струпва бойна техника и свои военни. Първоначално Минск изясни това с провеждането на обучение.

Година по-рано, когато Москва се готвеше занапред да нападне Украйна, Русия беше струпала, сочеха данни на НАТО. Тогава президентите Путин и Лукашено също твърдяха, че става дума единствено за учения, които трябваше да приключат на 20 февруари 2022 година Но това не се случи.

Вместо това на 24 февруари 2022 година Русия атакува Украйна от три направления - север, изток и юг. Единият лъч на съветските войски потегли точно от Беларус и стигна покрай Киев. Руските войски се отдръпнаха от този фланг чак в края на март 2022 година, като оставиха след себе си

Сегашните учения на Русия и Беларус, провеждани в изискванията на предстоящо ново нахлуване, породи измежду украинците опасения, че Москва повтаря остарелия модел - да ступа съветски военни в Беларус под прикритието на учения, само че в действителност да употребява частите за офанзива против Украйна.
Какво става сега в Беларус
" Основната цел на учението [започнало на 16 януари 2023 г.] е да се усъвършенства оперативната съгласуемост при взаимното осъществяване на подготвителни и бойни задачи ", е формалната позиция на беларуското министерство на защитата.
Сега в Беларус има 10 000 съветски военни, най-малко 8 съветски изтребителя и 3 транспортни самолета
Преди седмица на територията на Беларус дойде авиация на съветските военновъздушни сили. Това стана откакто през декември 2022 година Москва и Минск оповестиха, че основават общо отбранително пространство.

По-рано на територията на Беларус дойдоха към 10 хиляди съветски военни. Властите на двете страни първо обясниха това със взаимни учения, а по-късно оповестиха основаването на взаимна военна формация, която пристъпи към " въоръжена отбрана на съюзната страна " заради " изостряне на обстановката по западните ѝ граници ".

Според информация на плана Belaruski Hajun до неделя на беларуското военното летище в Баранавичи от Руската федерация са пристигнали минимум осем изтребителя на съветските военновъздушни сили, измежду които 4 Су-34 и 4 Су-30 , както и два транспортни самолета Ан-12 и един Ан-26 .

Според английското разузнаване обаче преместването на съветските самолети в Беларус не значи подготовка за ново нахлуване против Украйна от север.

Какво става с Лукашенко
Президентът Александър Лукашенко към този момент не управлява обстановката в Беларус, споделя пред Александър Азаров , представител на организацията на опозицинонно настроените някогашни чиновници на беларуските служби Bypol.

Според него щабът на беларуско-руска военна формация се командва от съветски генерали. Азаров счита, че при положение на война цялата беларуска войска ще бъде напълно подчинена на Русия.

Той приказва за беларуската частна охранителна компания Gard Service, която се счита за аналог на съветската частна войска " Вагнер ", командвана от Евгений Пригожин. Азаров счита, че тази формация е почнала да развива активност в Беларус точно с цел да пази Лукашенко, в случай че той загуби контрола си върху армията.

В същото време беларуската съпротива не изключва скорошно начало на готовност в страната.
 Учения на съветски парашутисти в Беларус седмица пред Русия да нападне Украйна. Оценките са разграничени
Всичко това значи ли, че самата беларуска войска се готви да нахлуе в Украйна? Или значи, че Беларус ще изиграе същата роля, която изигра и през февруари 2022 - да послужи като терен, от който съветските войски да атакуван Северна Украйна?

Мненията на украински публични лица, военни специалисти и западни разследващи служби са разграничени. Ето главните от тях.

На 8 януари Вадим Скибицки , представител на Държавната разследваща работа на Украйна, сподели, че навлизане от територията на Беларус е малко евентуално заради неналичието на войски.

Украинският министър на защитата Олексий Резников счита, че в Беларус няма задоволително огромни съветски ударни сили, нужни за сполучлива инвазия.

Военният анализатор Кирил Михайлов " Всички сме чували за напредването на руско-беларуските войски през територията на Беларус, само че то се прави от обособени батальонни тактически групи. Това е надалеч от мащаба, който видяхме през февруари 2022 година

Прессекретарят на Министерството на защитата на Съединени американски щати Патрик Райдър съобщи преди 4 дни, че. Това се споделя както в брифинга на английското разузнаване, по този начин и в обявата на

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Олексий Данилов и главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни обаче считат, че Русия възнамерява наново нахлуване против Украйна от Беларус още през февруари.

Военният специалист Владислав Селезньов счита, че Русия преглежда нападението против Украйна от територията на Беларус като вероятен вид за развиване на военни дейности. " Путин към момента мечтае да завладее Киев, тъй че е допустимо да нападна Украйна от север. Или пък съветската войска може да се опита да прекъсне логистичните направления в Западна Украйна ",.

Люк Кофи от института " Хъдсън " в Съединени американски щати допуска, че нападението против Украйна от територията на Беларус би трябвало да се счита единствено за въпрос на време.
Изграждат се укрепления
Въпреки че украинското и западното разузнаване не са забелязали признаци на подготвяно нахлуване от север, в украинските райони, граничещи с Беларус, се построяват укрепления и се минират граници. В граничните региони са групирани украински войски.

Украйна групира свои войски в регионите, които граничат с Беларус
Генерал-лейтенант Олександър Павлюк от украинските въоръжени сили сподели, че при положение на повторна атака от страна на Беларус украинските отбранителни сили възнамеряват да я спрат на границата.

В отчет на английското военно разузнаване от предходната седмица се отбелязва, че въпреки Русия да държи огромен брой военни сили в Беларус, те вземат участие главно в учения и е малко евентуално да бъдат употребявани за нова атака в Украйна. Експертите считат, че по-вероятното пояснение за военната интензивност на Минск е желанието да се отвлече вниманието на украинските въоръжени сили и да се принудят да държат забележителна група войски на северните си граници.

Андрей Черняк , представител на Главното разследващо ръководство на Украйна, означи, че съгласно украинското разузнаване вероятността за навлизане от територията на Беларус през идващите две-три седмици остава извънредно дребна: " Съществува избран механизъм за оценка на заканите, има избрани маркери, по които оценяваме вероятността от едно или друго деяние. В по-дългосрочен проект не мога да кажа. Непрекъснато следим всички промени в обстановката в Беларус ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР