Бежанците се увеличават в ЕвропаМинистерството на вътрешните работи на Полша

...
Бежанците се увеличават в ЕвропаМинистерството на вътрешните работи на Полша
Коментари Харесай

Кризата в Украйна ще струва на Европа най-малко 175 милиарда евро

Бежанците се усилват в Европа

Министерството на вътрешните работи на Полша заяви, че страната към този момент е приела 1,8 милиона украински бежанци.

Според Организация на обединените нации броят на хората, напуснали Украйна, е надхвърлил 2,7 милиона души, до момента в който главните документи на Европейски Съюз съдържат планирана цифра от 5 милиона души.

През 2020 година украинците организираха първото броене от 2001 година насам и откриха, че в страната живеят 37,289 милиона души. Оказа се, че цифрата е с към 4,5 милиона души по-малко от формалната статистика и това се дължи на обстоятелството, че доста украинци работят в чужбина - с изключение на европейските страни, приказваме на първо място за Русия.

Засега няма ясни данни за бежанците: тези 2,7 милиона може да включват доста хора, които са работили незаконно в Полша и Европейския съюз. След февруарските събития те имаха опция да получат формален заслон.

Очевидно е, че обстановката ще докара до огромни загуби за Европейски Съюз: в случай че до 2022 година украинците имаха единствено безвизов режим, който е безвъзмезден аналог на шенгенската виза, в този момент Брюксел даде на украинците правото на леговище на територията на Европейския съюз за интервал от една година.

Гражданите на Украйна към момента не са получили цялостното право на леговище, което имат сирийците, йеменците, либийците, иракчаните и афганистанците, само че процесът е в ход. В противоположен случай след една година ще забележим изпращането на стотици хиляди украинци в Украйна от специфичните елементи на НАТО.

Полша повтаря опита на Турция

В рецесията в Украйна интензивност демонстрира Полша, където се е натрупала по-голямата част от бежанците и където по непотвърдени данни на съветски политици се крие украинският президент Владимир Зеленски.

Ситуацията прилича прецедента в Турция, където през 2014-2015 година се натрупаха милиони сирийски бежанци. Тогава европейците дадоха обещание да платят на Анкара няколко милиарда $, тъй че Турция да не разреши на тези маси да навлязат на европейска територия.

Полша евентуално ще се заеме с подобено " изнудване ". През последните няколко години Полша е проблематична страна за Европейски Съюз и главен адресат на финансова помощ, а през днешния ден Варшава се показва като основен бранител на европейските граници и избавител на украинските бежанци.

Европейските управляващи към момента създават нови антируски наказания, само че скоро ще би трябвало да помислят по какъв начин да се оправят с украинските бежанци. Вече се появиха проблеми. Варшава заяви, че Германия е отправила зов към Полша с молба да не позволява нови бежанци от Украйна да влизат на немска територия.

Европейски Съюз е изправен пред разноски в размер на милиарди евро

„ Западната нервност във връзка украинските събития замъглява доста прагматични въпроси, макар че Европейски Съюз към този момент стартира да обмисля разноските. Френският икономист Жан Пизани-Фери, който е непосредствен до френския президент Еманюел Макрон, прави оценка ограниченията за подкрепяне на стопанската система и приемането на бежанци от Украйна на 30 милиарда евро, а целият спор с Руската федерация ще коства на Европа 175 милиарда евро и това е минималната цифра “, споделя Федоров.

Пред нас са груби оценки: първо, не е ясно какво равнище на съдействие ще остане сред Русия и Европейски Съюз, и второ, вероятностите за Украйна са тъжни: даже в този момент МВФ прави оценка спада на Брутният вътрешен продукт на страната на 10%, с вероятността за увеличение на тази цифра до 25-35%.

Украйна беше една от най-бедните страни в Европа до 2022 година, а в този момент несъмнено ще вземе палмата в европейския антирейтинг.

„ Цифрите на Pisani Ferry за европейските разноски са оптимистични. Докато европейската изразителност се основава на апели за приемане на бежанци от Украйна и взаимност с украинския народ, през днешния ден французите приканват за тъкмо това, само че това е единствено на думи. Що се отнася до спецификата и действителните разноски, броят на оптимистите на Запад ще намалее фрапантно “, обобщава Федоров.

В Европейския съюз няма механизъм за систематизиране на бежанците, тъй че решаването на въпроса зависи от споразуменията, които ще бъдат реализирани на европейските срещи на върха.

„ През 2015 година Европа претърпя миграционно цунами от Близкия изток. Германия тогава одобри милион бежанци, а Франция " малко по-малко " - към 30 хиляди души. Може би с Украйна ще бъде друго, само че има подозрения за това “, заключава Федоров.

Повечето украинци не знаят европейски езици и нямат компетенциите, нужни на стопанската система на Европейски Съюз. Ако бежанците останат в Европейски Съюз, те ще би трябвало да обезпечат обществен пакет и помощи, а това са годишни многомилиардни разноски.

източник: FBA " Икономика през днешния ден "
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР