Бежанците от Украйна с временна закрила у нас, задължително трябва

...
Бежанците от Украйна с временна закрила у нас, задължително трябва
Коментари Харесай

След 2-часов скандал: Бежанците задължително със здравни осигуровки

Бежанците от Украйна с краткотрайна протекция у нас, наложително би трябвало да бъдат здравноосигурени. По този метод ще могат да получат здравна помощ, която се заплаща от НЗОК. Това плануват промени в Закона за здравното обезпечаване, признати на първо четене от депутатите.

В момента бежанците имат право единствено на незабавна помощ, на не по този начин стои въпросът с доболничната и болничната помощ и отпущането на медикаменти.

Размерът на здравноосигурителната вноска, лицата, които ще я заплащат, както и източниците за финансиране ще се дефинират с акт на Министерския съвет. Мерките ще важат за времето на статута по краткотрайна протекция, който по разпоредбите на Европейска комисия е 1 година, с опция за удължение до 6 месеца.

Промените бяха признати след повече от двучасов скандал главно на тематика от кое място ще дойдат парите за здравните вноски на бежанците.

Законопроектът бе подсилен от 156 депутати от Политическа партия, ГЕРБ, Българска комунистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. Шестима от " Възраждане " бяха срещу, а 12 от Движение за права и свободи се въздържаха.

Този законопроект е дискриминационен, скочи Елена Гунчева от " Възраждане ". В България има доста бежанци и хора със статут на протекция, а от претекстовете към плана е видно, че той ще важи за тези от Украйна, добави тя.

Здравното обезпечаване е вследствие на приноса на всеки един български жител, освен на бюджета. Стотици хиляди не са обезпечени и с изключение на незабавната помощ страната не се е погрижила за тях. Преди да помогнем на бежанците е добре да се замислим за това по какъв начин оказваме помощ на българските жители, които спят по пейките или броят левчетата си, които не им доближават, изиска Гунчева. Затова от " Възраждане " ще внесат предложение сред двете четения тези привилегии съгласно тях, които са разписват за бежанците от Украйна, да важат и за българските жители.

В отговор шефът на комисията по опазване на здравето Антон Тонев подсети, че по самодейност на българския министър председател Кирил Петков в Европейски Съюз се разисква основаването на фонд, който да компенсира страните с огромни разноски около бежанците. Разходите за здраве може да бъдат покрити от този фонд, добави депутатът от Политическа партия.

В най-лошия случай, когато минат над 200 хиляди бежанци и всички получат статут на протекция, оптималната сума, която може да натовари бюджета, е 54 милиона, изясни доцент Тонев. И добави, че сега към 10% от оставащите в България получават статут.

От 133 хиляди влезнали бежанци, 61 хиляди са останали, а единствено 19 хиляди са регистрирани за леговище. Пристигат цели рейсове единствено с деца, 7850 души са под 18 година и би трябвало да получат помощ, изясни шефът на комисията по туризъм Илин Димитров. И даде образец, че при сирийската рецесия у нас са се пробвали да влязат бежанци под 1/10 от тази цифра.

Не сме срещу поддръжката за украинските бежанци, само че концепцията не е изчистена, не е ясно от кое място ще идват парите, върху какъв приход ще се обезпечават тези хора, от кой момент стартират и докога не престават техните здравноосигурителни права, разкритикува Хасан Адемов от Движение за права и свободи. Той счете, че откакто по 880 лв. има право на година за здраве всеки българин, при 100 хиляди бежанци това правело 88 милиона. Макар и планирани, тези пари трябваше да бъдат планувани и написани някъде, от кое място ще бъдат източниците на финансиране, добави депутатът от Движение за права и свободи.

Искате да сложим влажен щемпел на този законопроект и Министерския съвет да взема решение. Това е моделът на джипката, който всички отрекохме, подлага на критика още Адемов. " Не съм кардиолог, аз съм реанимация. Не гласоподавам със сърце, а с разсъдък. Не делете полемиката на такива, които поддържат идеята на бежанците и такива, които имат забележки ", прикани той. И изясни, че имат забележки по метода, по който са написани текстовете.

Мерките би трябвало да са и навременни, няма време за в детайли разписване, изясни в отговор доц Тонев от Политическа партия. Имаме уверенията на европейските институции, ме тези разноски няма да натежат на бюджетите на засегнатите страни, сподели той. И прикани за съпричастност и разсъдък.

Да се направи фонд и да се употребяват средствата, планувани в бюджета за филантропична помощ за Украйна, изиска пък проф. Асен Балтов от ГЕРБ.

Понеже не подхождаме редовно, в този момент ставаме гумен щемпел за държавното управление и му даваме право да законодателства както си желае, подлага на критика и Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той прикани да не се прави феодално законодателство - всяко министерство единствено за себе си да написа текстове, а първо да се види какви оферти ще има общественото министерство за бежанците. Както и всички промени да се вършат през закона за бежанците.

Като законодателна вакханалия в бранш опазване на здравето, която няма да реши проблемите на бежанците у нас, дефинира закона проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ и предизвести, че ще бъде основан безпорядък в бранша. Той попита от кое перо от бюджета за опазването на здравето ще бъдат взети средствата, с цел да стане ясно кой носи отговорност, какво ще стане, в случай че бежанците стартират работа и бъдат обезпечени.

Ще бъдат употребявани и изостанали средства от остарели програмни интервали и оперативни стратегии, които Европейска комисия е разрешила да бъдат пренасочени, изясни Искрен Митев от Политическа партия.

Кой ще заплати сметката на тези хора, когато имат потребност от доплащане, тъй като здравната каса не го покрива, попита пък проф. Балтов.

Правим законопроект, който да ни дава опция за бърза реакция и при последващи сходни обстановки, тъй като не ми се мисли какво ще стане, в случай че войната се разрастне и Русия влезе в Молдова, отвърна доцент Тонев.

Няма дискриминация, в закона няма една дума за Украйна, единствено в претекстовете. Оставете на Министерски съвет, той ще откри парите, с цел да помогне на бежанците, скочи проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия и скастри сътрудниците си, че политиканстват по тематиката. Дошло е време незабавно да се вземат решение тези въпроси, това е страшна война. Давате ли си сметка за следствията, че се чака и всеобщ апетит, попита той.

Другари, дайте да дадем, на този принцип действате вие, без да кажете от кое място идват парите, отвърна му проф. Костадин Ангелов. И цитира африканска сентенция: Когато имаш чук, всеки проблем ти наподобява като пирон. Когато имаш сърп и чук - правиш гражданска война.

Дайте да не се държим като криви гвоздеи в тази зала и да си свършим работата, като приемем законопроекта, отвърна му проф. Михайлов.

Свалете си лентичките и гласувайте срещу. Защото това не е взаимност, подлага на критика ГЕРБ шефът на лявата група Георги Свиленски.

Стига с това двуличие, свалете си лентичките. Искате да върнем пари на Европа и не да ги използваме. Тези пари няма да бъдат взети от българските жители, а ще бъдат ориентирани към хората, които имат най-вече потребност сега, включи се и Искрен Митев от Политическа партия.

Ние декларирахме твърдо нашата позиция за помощ - и филантропична, само че и военнотехническа за Украйна. Вие сте тези, които се въртите, отвърна Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Предлагате прочувствен законопроект, който изисквате да бъде подсилен, не може. Когато човек стартира да гради къща, той я рисува, само че по-късно би трябвало да е ясно от кое място ще вземе материалите, с които да я построи, изясни Иванов. И изиска сред двете четения на закона министърът на финансите да каже от кое място ще дойдат парите.

Българска социалистическа партия не поддържа декларацията на Народното събрание за глобите на Русия. Вие по доста грациозен метод подкрепяте експанзията на Путин, скочи Костадин Ангелов. Ние сме подкрепили филантропичната помощ за Украйна. Но какъв брой лв. стигнаха до нуждаещите се - нула. Това е административният потенциал на държавното управление, подлага на критика той. И прикани алените да си пазят лозунгите за идната предизборна акция.

Колегите от болшинството да не приказват лъжи. Програмният интервал е до края на 2023 година и каквито и спестени средства да има по стратегиите, те не подлежат на връщане към този миг, сподели Десислава Николова. Водещият съвещанието Мирослав Иванов и й спря микрофона, тъй като изявлението й е по процедура.

След това той спря микрофона и на Явор Божанков от Българска социалистическа партия, тъй като той също изиска думата по процедура, а подлага на критика ГЕРБ, че са унищожили защитата. Гладна кокошка, просо сънува, сподели Божанков по адрес на заканите на ГЕРБ за предварителни избори.

Благодаря ви доста, че не сте откраднали всичко и сте оставили пари във фондовете, с цел да има за бежанците, отговори Искрен Митев на ГЕРБ.

Той още веднъж изясни, че парите за здравните вноски на бежанците ще дойдат от спестеното от оперативните стратегии, а като се одобри новия фонд - и от него. Пари има и няма да бъдат взети от джоба на българските жители, безапелационен бе Митев.

Дебатите минаха през инфлацията, цените на горивата, оградата по границата за сирийските бежанци и други тематики.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР