Бежанци с хуманитарен или временен статут са силните каналджии на

...
Бежанци с хуманитарен или временен статут са силните каналджии на
Коментари Харесай

Новият профил на каналджиите: Бежанци прекарват бежанци за €3000

Бежанци с филантропичен или краткотраен статут са мощните каналджии на мигранти сега.

„ Новият профил на трафиканта е – мъж от Сирия или Мароко, сред 30 и 45 година, наема рент-а-кар. Винаги са мощни коли с огромни багажници, постоянно джипове. Въоръжен и с напътствие да не стопира на полицията при никакви условия “, споделиха от Министерство на вътрешните работи пред „ Телеграф “.

Само за ден през вчерашния ден се развихриха нови два екшъна с незаконни бежанци – край Чирпан и на входа на София.

Най-голям брой каналджии са от Сирия и Мароко. По оперативни данни на ДАНС това са мигранти с филантропичен статут, които от най-малко година живеят в България. Познават чудесно трасетата от българо-турската граница до браздата със Сърбия. Изградили са и контакти с избрани чиновници на Гранична полиция, които да ги покриват. Те са свръзката сред турските трафиканти и тези, които поемат групите от Сърбия към Западна Европа. От Министерство на вътрешните работи допълват, че от към две седмици в бизнеса на бежанците се намесват внезапно украински и полски банди. „ Това са жители от страни, които също имат огромни проблеми по границите си. Нека обаче не се заблуждаваме – употребяват се канали, които потеглят от Близкия изток, минават през Турция и България и стигат до Германия, Франция, Австрия, Италия. Никой не може инцидентно да прекарва бежанци просто по този начин “, обясниха криминалисти. По думите им цената от Турция до Сърбия е 3000 евро.

Още преди няколко дни и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев призна, че в незаконния трафик на мигранти се включват и хора от Полша, Беларус, даже Латвия. България ги привличала поради мижавите санкции, планувани в закона. Последният абсурден случай беше с условната присъда на каналджията, поради който починаха двама служители на реда от Бургас. От завършилите 2485 каузи за трафик през 2021-2022 година единствено по 158 от тях има наложени ефикасни присъди затвор.

Само в границите на вчерашния ден се развихриха две рискови обстановки с бежанци, и то съвсем едновременно. Полицаите преследваха бус, препълнен с мъже, който не спрял на стоппалка. Започнала гневна гонка, при която украинските каналджии вдигнали 140 км/ч. В един миг водачът изпуснал кормилото и самокатастрофирал. Украинецът бил с леки пострадвания. 23-мата бежанци били невредими. Интересното съгласно прокуратурата бусът бил с полски номера.

“Всеки ден пътнотранспортната конюнктура е изложена на заплаха. Има действителна заплаха за нови и нови жертви ”, сподели Румен Попов, заместител апелативен прокурор в Пловдив. “Оказва се, че надали не би трябвало да има табели по пътищата, на които да написа: “Внимание! Свободно минават мигранти ”, добави той.

Украинците са по на 20 година И са влезнали у нас преди 4 дни.

Паралелно в София на бул. „ Цариградско шосе “ беше изловен ван с афганистанци. Той имал сръбска регистрация. Трафикантът е от Северна Македония.

Министерство на вътрешните работи ще купи 1200 специфични ленти с шипове за наложително прекъсване на коли. Те ще бъдат раздадени на всички полицейски ръководства и ще се намират в патрулните коли. Според наредбите на вътрешния министър Иван Демерджиев лентите ще се употребяват при гонене на бягащи от органите на реда коли, за които има информация, че в тях пътуват престъпни лица или мигранти.

„ Служителите, които обслужват автомагистрала „ Тракия ”, както и КПП-тата на „ Траянови врата ” и „ Църна маца ”, ще бъдат оборудвани с такива ленти ”, изясни началникът на Охранителна полиция ком. Венелин Младенов.

В Румъния са арестувани четирима български жители за трафик на мигранти, оповестяват от Граничната полиция в северната ни съседка.

На 22 ноември към 19,15 часа гранични служители на реда от град Дета, окръг Тимиш, спрели на входа на селището Дента лек автомобил, ръководен от българин, който е бил съпроводен от собствен съотечественик. Спрян бил и микробус „ Форд Транзит “, регистриран в Германия, в който пътували други двама българи.

При осъществените инспекции граничните служители на реда разкрили, че в товарното поделение на микробуса има 10 непознати жители, които не можели да показват документи за идентичност. Пред чиновниците те декларирали, че идват от Турция и са на възраст от 9 години до 46 години.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР