Бежанският поток от Украйна към България ще се увеличи с

...
Бежанският поток от Украйна към България ще се увеличи с
Коментари Харесай

Бизнесът у нас е готов да наема украинци

Бежанският поток от Украйна към България ще се усили с напускането на от ден на ден дами и деца от зоните на дейни военни дейности. В тази обстановка българският бизнес има подготвеност да обезпечи 200 000 работни места. Това на процедура са незаети позиции, за които българския бизнес от години не съумява да откри квалифицирани фрагменти, и остава сериозен проблем за родните бизнесмени. Затова не се чака откриване на спомагателни работни места, а запълване на дефицитите на пазара на труда.

Работодателските организации работят с държавното управление за координирани дейности, с цел да се дава навременна информация на бежанците търсещи работа и свободните позиции. Това ще се случи със основаване на обединен информативен портал, където ще се разгласяват разгласи за работа и информация за просветителните условия у нас.



" Необходимо е да има доста добър синхрон в работата на институциите, както и добра осведомителна акция за разяснение на точните „ стъпки “, които би трябвало да подхващат както идващите у нас украинци, по този начин и евентуалните им работодатели. " изясни за Българска национална телевизия Жасмина Саръиванова, специалист " Социален разговор " в Българска стопанска камара.

Според нея е от огромно значение самостоятелното обучение и подготовка на идващите от Украйна хора, както и условията за работното място, за което аплайват.

Когато става въпрос за контролирани специалности, се ползват условията на европейско ниво за признаването им. Когато лицето желае да упражнява нерегулирана специалност в България с задгранична тапия за висше обучение, има директен достъп до пазара на труда с дипломата си, добави още тя.

Повече информация за признаването на украинските дипломи може да се получи от Министерството на образованието и науката, както и Националният център за информация и документи (НАЦИД).

В момента украинските жители главно се насочват към българското Черноморие където намират заслон и издръжка. Пример е ресторантьорска верига, която може да предложи работа и настаняване на до 900 души.

Освен в Източна България украинците се насочват към София и Пловдив в търсене на прехранване.

" Има работодатели, проявяващи подготвеност за наемане на идващи от Украйна и в градове, отвън Източна България. Това са София, Пловдив, Кюстендил, Видин. " споделя Саръиванова, само че прецизира:

" Разбира се, опциите за наемане на служащи от Украйна зависи от икономическото развиване, от равнищата на безработица в обособените области. "

Бежанците ще могат най-лесно да си намерят работа в областта на услугите, хотелиерство, ресторантьорство, в търговски вериги, текстилна индустрия, строителство.

От Българската стопанска камара са на мнение, че няма спънки украинците да потърсят професионално развиване във всички останали сектори. Българската ИТ промишленост, която има потребност от хиляди експерти също е подготвена да наема. От камарата декларират, че заплатите ще бъдат идентични, по отношение на образованието, квалификацията, опита и сектора, в който работят жителите на Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР