Бежанската вълна от Украйна е глътка въздух за икономиката на

...
Бежанската вълна от Украйна е глътка въздух за икономиката на
Коментари Харесай

Икономист: Украинските бежанци са вкарали 3 милиарда евро в България

Бежанската вълна от Украйна е глътка въздух за стопанската система на България. 

Огромен е приносът на украинските бежанци към родната стопанска система. Това сподели икономистът Искрен Пенчев, съобщи Nova News. Над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна от началото на войната, добави той.

„ Тези 11 милиарда, които българското държавно управление е похарчило за подкрепяне на бежанците, не просто са върнати от Европейски Съюз, а в пъти повече. Страната ни е сериозен бенефициент от украинските средства. Само от началото на войната над 3 милиарда евро кеш са изнесени от Украйна. Не знаем дали тези средства ще бъдат изхарчени в България, само че резултатът върху стопанската система е забележим. Най-малкото това ще даде ликвидност на българските банки.

По всяка евентуално изхрачените пари у нас от украински бежанци са доста повече, в сравнение с демонстрират формалните данни. Нямаме информация за парите в брой, които влизат в страната ”, изясни той.

По думите му огромна част от бежанците вземат участие на имотния пазар с изключение на посредством наеми, а и с директни покупки.

„ Това покачва търсенето на парцели, най-много по Черноморието, само че покачва и цената на към този момент съществуващите парцели. Нарича се „ Ефектът на благосъстоянието ” ”, разяснява още той.

Пенчев обърна внимание, че интерес към България има и от украински компании, бягащи от родината си.

„ Те са главно в бизнес сферата. Там заплатите са по-високи и имат висока добавена стойност. Би следвало страната ни да ги посрещне с отворени прегръдки ”, сподели още той.

Голяма част от украинските бежанци, идващи в България, към момента разчитат на лични средства. Изключение не прави и Алла, която идва и нас от Черноморск. Работила е дълго време като преподавател в родината си, тук обаче няма по какъв начин да си откри работа по специалността.

„ Детето ми учи онлайн и няма по какъв начин да го оставя единствено. Езиковата преграда също е проблем, не знам български език ”, споделя тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР